Seful MADR: aproape 80% din subventii au fost distribuite fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea sustine ca subventii de peste 750 milioane de euro au fost deja distribuite fermierilor romani, acestea constituind aproape 80% din totalul platilor la care au dreptul fermierii. Ministrul se declara extrem de multumit, in conditiile in care acordarea subventiilor a inceput pe 16 octombrie, informeaza Agerpres.

Prezent duminica la Deva, unde a vizitat piata agroalimentara si a interactionat cu producatorii, Daea si-a aratat aprecierea pentru fermierii care au inteles importanta depunerii cererilor la timp, ceea ce a grabit derularea procedurilor si efectuarea verificarilor din teren.

Ma bucur ca astazi am putut sa distribuim aproape 80% din subventii pentru 885.000 de fermieri care au dreptul (…). S-au distribuit peste 750 de milioane euro (…).Am reusit, pana la aceasta data, sa aducem in tara 99,18% din subventii, fiind prima tara din UE cu un asemenea grad de accesare”, a declarat Petre Daea pentru.

Ministrul a facut si o comparatie intre fondurile atrase anul acesta si cele de anul trecut, concluzionand ca Romania a reusit sa atraga anul acesta inca 1,564 miliarde de euro prin Planul National de Dezvoltare Rurala, cu un milliard mai mult decat in 2016.

Daea, discutie libera cu producatorii 

Prezent duminica la piata agroalimentara din Deva, Petre Daea a stat de vorba cu producatorii, incercand sa le afle problemele. Principala problema sesizata de ministru este cea a chiriilor exagerat de mari, care ii impiedica pe producatori sa-si comercializeze produsele la preturi avantajoase pentru cumparatori.

“Am gasit producatori care aveau doua mese si plateau 8 milioane de lei (lei vechi — n.r.). Este enorm, pentru ca preturile sunt cum sunt si vadul nu este asa mare. (…)Aici este explicatia ca la Deva preturile sunt mai mari ca in tara”, concluziona ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE