Romania, productie record de porumb in 2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia totala de porumb boabe inregistrata anul acesta in tara noastra este cu 45% mai mare decat anul trecut. Cu o productie medie pe hectar de 6 tone, Romania a reusit sa inregistreze o productie record, de peste 14,5 milioane de tone in 2017, relateaza Agerpres.

Conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, productia inregistrata anul acesta este cea mai mare obtinuta vreodata, in conditiile in care in 2016, recolta de porumb a fost de aproximativ 10 milioane de tone, cu 4 tone recoltate pe hectar. O alta productie record a fost inregistrata in anul 2014, cand in Romania se recoltau 11,3 milioane de tone porumb boabe, cu 4,48 tone la hectar.

,,Mai sunt inca suprafete de recoltat in zona Transilvaniei, insa productia medie la porumb nu va putea fi influentata. Este cea mai mare obtinuta vreodata: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, si sigur ca va fi si cea mai mare productie totala de porumb boabe a Romaniei’’ a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Valorificarea porumbului in interiorul tarii, mult mai profitabila pentru agricultura

In conditiile in care necesarul intern al tarii noastre de porumb se situeaza la aproximativ 4,5 milioane de tone, restul cantitatii recoltate este trimisa la export de catre producatori. In primele 8 luni din 2017, Romania a exportat peste 1,4 milioane tone de porumb boabe, pentru care s-au incasat peste 338 milioane de euro.

Totusi, seful MADR considera ca agricultura romaneasca ar avea mult mai mult de castigat daca porumbul ar fi valorificat direct pe teritoriul tarii noastre. Printr-o  ,,zootehnizare a Romaniei’’, porumbul cultivat ar fi folosit pentru hrana animalelor, scazand exporturile de porumb si crescand valoarea produselor procesate, mai sustine ministrul.

,,(…) importam foarte mult, in jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) si exportam porumb cu eforturi extraordinare si la preturi foarte mici? De aceea conceptul nostru in acest domeniu este zootehnizarea agriculturii tarii romanesti”, mai precizeaza Petre Daea.

Romania, al cincilea producator de cereale din Uniunea Europeana

In 2016, Romania facea parte din putinele state in care productia de cereale a crescut, de la 19.33 milioane de tone in 2015 la 21,76 milioane de tone. Conform Eurostat, conditiile meteo au avut o influenta puternica asupra productiei de cereale, iar din punct de vedere climatic, 2016 a fost un an favorabil pentru agricultura din centrul si sudul Europei.

In 2016, Romania a fost a opta putere agricola din Uniunea Europeana, cu o valoare de 15,4 miliarde euro, adica 4% din intreaga agricultura europeana. Conform ministrului agriculturii, ,,Romania a inregistrat in acest an recorduri istorice la noua culturi agricole, ceea ce arata dimensiunea potentialului de care dispunem’’.

In anul 2016, Romania a reusit sa devanseze tari ca Italia si Ungaria la productia de cereale, care au inregistrat recolte de 18,2, respectiv 16.6 milioane de tone. De asemenea, anul 2017 este unul foarte bun pentru agricultura, inregistrandu-se  productii record la grau, porumb, rapita, mazare, orz, orzoaica si floarea soarelui. In tara noastra, peste 60% din suprafata tarii este ocupata de culturi de cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE