Ce se intampla cu legea care prevede comercializarea a 51% de produse romanesti in magazine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legea 321, care impune retailerilor sa comercializeze produse romanesti in procent de 51% a fost din nou adusa in discutie, iar in prezent autoritatile sunt in discutii cu reprezentantii Comisiei Europene  pentru a clarifica anumite aspecte si pentru a le explica ce se urmareste prin acest act normativ.

Cu toate ca se poarta negocieri in privinta implementarii legii, Comisia Europeana a avertizat deja autoritatile cu privire la cateva puncte din lege, puncte care ar genera un tip de concurenta neloiala pentru exportatorii internationali.

Legea 150 aduce cateva modificari legii 321, iar daca aceasta va fi adoptata in forma actuala, producatorii mici si mijlocii ar avea acces mai usor pe piata, fiind capabili sa devina mai competitivi in acest sector. ,,Unul dintre puncte se refera la accesul producatorilor mici si mijlocii pe piata. Primul lucru pe care trebuie sa-l vedem este sa ajutam productia. Atunci cand produci mult si bine devii automat competitiv’’, a declarat Mihai Visan, secretar de stat al MADR.

Organizarea fermierilor in grupuri de producatori, o prioritate pentru Ministerul Agriculturii

Reprezentantii ministerului considera ca singura cale prin care producatorii mici si mijlocii din Romania sa ajunga la marile circuite internationale este prin infiintarea unor cooperative agricole. Aceste cooperative ar permite fermierilor sa fie mult mai competitivi pe piata si sa fie luati in serios de pietele externe.

,,(…) vrem sa incercam prin toate mijloacele sa sprijinim coagularea micilor producatori in cooperative. Se pare, insa, ca istoria ne-a transferat genetic o neincredere foarte mare de a face lucruri impreuna. Trebuie sa recunoastem ca aceasta este singura cale pentru mica productie de a ajunge la marile circuite internationale’’, a mai precizat secretarul de stat al MADR.

Cu toate acestea, se recunoaste necesitatea unor avantaje fiscale, care sa-i determine pe fermieri sa se organizeze in grupuri de producatori. ,,Trebuie sa ajungi la niste avantaje fiscale pentru a convinge fermieri mici sa se asocieze’’, mai explica Mihai Visan.

Legea risipei alimentare, in asteptare pentru moment

Conform spuselor secretarului de stat, Legea Risipei Alimentare este inca ,,in asteptare’’ si nu pare ca va fi adoptata pana anul viitor. ,,Mai are putin si va parcurge tot circuitul, si imediat ce va fi aprobata de Parlament vor fi realizate si normele de aplicare” spune secretarul de stat.

Legea privind diminuarea risipei alimentare propune masuri precum donarea sau vanzarea la un pret redus a produselor aflate in prag de expirare sau redirectionarea alimentelor expirate catre transformarea lor in biogaz sau compost.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE