Olandezii cumpara macese din Olt – peste 120 de tone exportate doar anul acesta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru ca strainii pun mare pret pe macese, reprezentantii Directiei Silvice Olt au inteles acest lucru si de cativa ani, au decis sa valorifice acest fruct. Macesele provenite din Olt sunt exportate in Olanda iar strainii sunt dispusi sa ofere pana la 700 de euro pentru o tona.

Angajatii Directiei Silvice Olt sunt direct implicati in procesul de culegere al maceselor, recoltandu-le de pe campurile si padurile din imprejurimi. In prezent, acestia au reusit sa culeaga peste 120 de tone de macese, cantitate care merge exclusiv la export.

In Olanda, macesele importate din tara noastra sunt folosite in special in industria farmaceutica dar si alimentara, fiind foarte cautate in special in tarile din vestul Europei.

Caracal, recolta de macese dubla fata de anul trecut

In cadrul Ocolului Silvic Caracal, situatia este la fel de promitatoare iar anul acesta s-au cules peste 20 de tone de macese, care vor merge de asemenea la export. ,,Programul propus a fost realizat in totalitate. Masa a mers la export in Olanda si se vinde cu 700 de euro tona. Noi la Caracal ca si subunitate am avut o productie de 20 de tone dar la nivel de judet sunt peste 120 de tone livrate. Fata de anul trecut recolta e dubla’’  a declarat pentru Stiri Agricole George Parvu, directorul Ocolului Silvic Caracal.

Valorificarea maceselor in tara noastra, inca imposibila

In prezent, tara noastra nu are resursele necesare pentru a valorifica macesele la intregul lor potential, iar din aceasta cauza, se prefera trimiterea lor catre export. ,,Strainii le folosesc in industria farmaceutica si alimentara. Agentii nostrii economici nu au puterea sa valorifice pentru ca nu este industrie formata pe asa ceva’’, a mai declarat seful Ocolului Silvic Caracal.

De asemenea, micile companii care au ca obiect de activitate si procesarea maceselor, nu le pot oferi culegatorilor preturi competitive iar acestia prefera mai degraba sa le trimita la export ,,Nu ne pot plati cat sa ne acoperim costurile, olandezii platesc cel mai bine.’’, mai spune George Parvu.

Inexistenta in Romania a unei industrii specializate in exploatarea si valorificarea maceselor constrang culegatorii sa trimita produsele la export. In tarile vest europene, companiile farmaceutice, cosmetice si alimentare inregistreaza in fiecare an profituri de milioane de euro, din produse pe baza de macese.

Macesele sunt fructe bogate in vitamine, fiind extrem de utile in tratarea afectiunilor digestive, in tratamentul impotriva gripelor si racelii dar si ca stimulent general.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE