MADR: cota de pescuit la calcan a Romaniei creste la 75 de tone pe an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 4-8 noiembrie 2019 s-a desfasurat la Atena, Grecia, cea de a 43-a Sesiune Anuala a Comisiei Generale pentru Pescuit in Mediterana si Marea Neagra (GFCM).

Delegatia Romaniei a fost condusa de Nicolae Dimulescu, presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura. La aceasta Sesiune au participat 18 state membre GFCM, doua state cooperante (Georgia si Ucraina, care nu sunt membre GFCM) si ca observatori – Arabia Saudita, Bosnia-Hertegovina, Federatia Rusa si Palestina. Uniunea Europeana este membra cu drepturi depline si a fost reprezentata de delegatia Comisiei Europene condusa de Valerie Laine si de delegatia Consiliului Uniunii Europene. Programul Sesiunii a constat in analiza activitatii GFCM in perioada 2018-2019 si stabilirea si aprobarea Programului de activitate pentru perioada 2019-2021.

Un aspect important de interes direct pentru Romania in aceasta sesiune a fost stabilirea cotelor de pescuit pentru calcan la Marea Neagra pentru perioada 2020-2022. Dupa propunerile inaintate de Grupul de lucru pentru evaluarea stocurilor la Marea Neagra al GFCM, din septembrie 2019 de la Trabzon, Turcia si, ca urmare a negocierilor prelungite, s-a convenit ca pentru UE sa se atribuie o cota anuala de 150 tone calcan pentru anii 2020, 2021 si 2022, din care 75 tone/an revin Romaniei si 75 tone/an Bulgariei.

Mentionam ca in anul 2017 cota de calcan a Romaniei era de doar 43 tone/an, a crescut apoi in anii 2018 si 2019 la 57 tone/an, iar acum, pentru urmatorii 3 ani, cota este majorata la 75 tone/an. Meritul revine deopotriva Uniunii Europene si Romaniei, ca urmare a masurilor de management durabil privind calcanul din Marea Neagra, luate in ultimii ani, care au condus la revigorarea stocului acestei specii valoroase. Totodata, alocarea acestei cote constituie o realizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care s-a implicat constant in toate actiunile GFCM care privesc pescuitul comercial la Marea Neagra.

Lucrarile celei de-a 43-a sesiuni anuale  a GFCM s-au terminat vineri, 8 noiembrie 2019, cu aprobarea raportului sesiunii, care cuprinde si aprobarea cotelor la calcan pentru urmatorii 3 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE