MADR: acord pentru cotele de pescuit ale Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene.

Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra.

Citeste si: Ministrul Agriculturii, discutii la nivel inalt despre practicile neloiale din sector

In acest context, Ministrul Adrian CHESNOIU a afirmat: ”As dori in primul rand sa multumesc Comisiei Europene pentru sprijin si pentru recunoasterea eforturilor Romaniei de a aplica principiile pescuitului durabil.

Romania este de acord cu propunerea de cote la Marea Neagra, intrucat cotele de calcan la Marea Neagra permit sectorului pescaresc costier sa continue activitatea in aceste vremuri dificile. Speram ca raportul aferent anului 2022 sa confirme stiintific  buna situatie a  stocului de calcan din zona aflata sub jurisdictia UE, asa cum s-a putut constata anterior.”

In cadrul interventiei sustinute in Consiliul de ministri, Adrian CHESNOIU a punctat importanta planurilor de management comunitare si nationale care au permis avansarea de la o abordare reactiva a managementului pescuitului, la o abordare adaptiva in conformitate cu politica comuna in domeniul pescuitului. ”Este insa nevoie de contributiile pro-active ale tuturor tarilor riverane la Marea Neagra, la nivel politic si practic, pentru a nu zadarnici eforturile Romaniei si Bulgariei in conservarea resursei de calcan” a mai adaugat ministrul.

Totodata, oficialul roman a subliniat ca este necesar sa fie avute in vedere si conditiile de concurenta echitabile, echilibrul dintre flote si resurse, atat din punct de vedere social, cat si economic

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE