Chesnoiu(MADR): rectificare bugetara pentru a plati subventia la motorina si zootehnie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii este sa asiguram rectificarea bugetara pentru a plati subventia la motorina si zootehnie, a declarat noul ministrul al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii este sa asiguram la rectificarea bugetara de astazi necesarul pentru plata subventiilor la motorina si in zootehnie, pentru ameliorare, si tot ce mai avem nevoie in acest sector.

Proiectul de rectificare bugetara arata o neperformanta in atragerea banilor europeni din partea AFIR pentru ca suma este dezangajata de la AFIR.

Eu le-am atras atentia inca de anul trecut, la audierea pe bugetul de stat pe anul 2021, ca si-au pus un obiectiv mult prea inalt si nu-l vor atinge, pentru ca stiam foarte bine AFIR, stiam ce capacitate institutionala are si stiam ce incapacitate manageriala are.

Citeste si: Program guvernare: extinderea sistemului de irigatii si perdele forestiere de protectie

De acolo s-a dezangajat suma. In schimb, ceea ce am solicitat de la Ministerul Finantelor este sa ne suplimenteze intreaga valoare pe capitolul de subventii astfel incat sa platim motorina si subventiile in zootehnie.

Acesta este primul pas”, a spus Adrian Chesnoiu.

Conform proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finantelor, MADR are prevazuta o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, per sold, dar si o alocare suplimentara a 74 de milioane de lei pentru acordarea subventiei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura.

Ministrul Agriculturii a precizat ca va anula ordinul fostului ministru cu privire la zona de zootehnie, “care a produs foarte multa rumoare in randul crescatorilor de animale” .

“Avem probleme foarte mari in gestionarea Agentiei Nationale pentru Zootehnie si am dat dispozitie sa operam niste modificari.

Evident anulam ordinul ministrului cu privire la zona de zootehnie, care a produs foarte multa rumoare in randul crescatorilor de animale, cu certificatele de origine, pentru ca avem regulament european care trebuie respectat, iar ordinul trebuie discutat cu reprezentantii sectorului”, a mai spus el.

Chesnoiu a subliniat ca se va concentra si pe executia bugetara a fiecarei entitati in parte din subordinea ministerului, pentru a se asigura ca exista suficienti bani in buget pana la finalul anului pentru plata tuturor programelor aflate in derulare, dar si pe bugetul Agriculturii al anului viitor.

“Pe de alta parte, lucram la bugetul anului 2022, de ieri seara am stat cu directorul de la Buget-Finante sa incepem creionarea bugetului pe anul 2022, pentru ca agricultura Romaniei nu mai are timp de pierdut. Este urgent, presant”, a adaugat el.

Nu in ultimul rand, oficialul MADR va demara discutiile cu fermierii pe Programul National Strategic (PNS) pentru a-i putea da o forma, avand in vedere ca pana la finele acestui an Romania ar trebui sa trimita un draft.

“Am intrat si in analiza PNS, un obiectiv extrem de important, pentru ca trebuie finalizat rapid si dupa intrevederile cu fermierii sa putem sa-i dam o forma.

Solicitarea in momentul de fata este sa trimitem pana la finele anului un draft, dar eu o sa particip la Consiliul de Ministri in data de 12 decembrie si analizam posibilitatea sa il transmitem, poate in primul trimestru al anului 2022, astfel incat sa ne asiguram ca dialogul cu toate sectoarele vizate pe PNS este unul constructiv si facem o proiectie foarte buna”, a adaugat noul sef al MADR.

Chesnoiu a mai spus ca va transmite vineri o adresa catre toate grupurile parlamentare pentru desemnarea unei persoane, preferabil un parlamentar, care sa faca parte din Comitetul de Monitorizare al PNS si sa aiba calitatea de observator.

“Asta tocmai pentru ca am vazut cat e de nociva netransparenta si opacitatea institutionala si am vazut in cazul PNRR. Nu vreau sa se intample acest lucru si cu PNS.

Avem nevoie de dialog care sa fie constructiv si sa iasa un PNS foarte bun (…) mai ales ca avem aprobata Politica Agricola Comuna, dar asa cum am spus si la audieri, PAC si celelalte strategii “Farm to Fork” si “Green Deal” pot deveni riscuri si vulnerabilitati daca nu avem inteligenta necesara sa le transformam in oportunitati.

Acum avem inteligenta necesara, zic eu, si cel putin buna mea credinta sa facem bine agriculturii din Romania si mediului rural. Este fara echivoc”, a adaugat noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE