Reabilitarea si extinderea sistemului de irigatii, dar si realizarea unor perdele de protectie, in afara fondului forestier, sunt doar cateva dintre obiectivele Ministerului Agriculturii.
Obiectivele au fost cuprinse in Programul de guvernare al coalitiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021-2024.
Romania prezinta un risc major fata de schimbarile climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificarile in regimul de temperatura si precipitatii in peste 60% din suprafata tarii.
Citeste si: Fonduri europene pentru ecoscheme. Si fermierii cu 1 ha de teren pot obtine finantare
In acest context, in domeniul irigatiilor se au in vedere finalizarea Programului National de Reabilitarea a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania (PNI), asigurarea gratuita a apei pana la statiile de punere sub presiune preluate de catre organizatiile de imbunatatiri funciare si/sau la echipamentele de udare mobile/motopompe, finalizarea obiectivelor de investitii aflate in diferite stadii de executie si proiectare, finantarea studiilor de fezabilitate si studiilor de impact pentru realizarea de noi amenajari de irigatii si masuri destinate achizitionarii de echipamente de irigatii.
In ceea ce priveste dezvoltarea sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor se doreste operationalizarea centrelor Muntenia, Moldova si Transilvania si punerea in functiune a punctelor de lansare si dezvoltarea programului Apa in Campia Romana prin dotarea cu aeronave si infiintarea grupurilor de generatoare terestre.
Pentru programul de realizare a perdelelor de protectie in afara fondului forestier, prevazut in document, se are in vedere pastrarea eligibilitatii la plata pentru suprafetele ocupate de perdele de protectie si folosirea acelor specii forestiere ce pot fi adaptabile la fiecare microzona.
O alta masura pentru reducerea efectelor negative ale schimbarilor climatice vizeaza reabilitarea si modernizarea sistemului de desecare si de combatere a eroziunii solului.
Nu in ultimul rand, programul de guvernare al coalitiei propune crearea unui sistem de management al riscurilor in agricultura prin stimularea implicarii fermierilor in scheme de prevenire si gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru sustinerea primelor de asigurarea si prin identificarea unor solutii eficiente de implementare a sistemelor de management al riscurilor in agricultura.