Chesnoiu(MADR): „prea multi sefi prin minister, iar fermierii sunt in camp”. Ce schimbari se vehiculeaza?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, intentioneaza sa schimbe o serie de practici din cabinetul pe care il conduce, astfel incat fermierii sa fie sprijiiti corespunzator.

“Am cerut in tot ministerul, tuturor structurilor din minister, sa imi puna la dispozitie o situatie la zi cu problemele identificate si care sunt riscurile ce pot aparea.

Schimbam modul de organizare si functionare si in scurt timp lucrurile vor intra intr-un fagas de normalitate, astfel incat sa putem dezvolta sectorul”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, noul ministru al Agriculturii.

In ceea ce priveste secretarii de stat, Chesnoiu a sustinut ca MADR va ramane pe aceeasi schema, patru secretari de stat si un subsecretar de stat, dar propunerile pentru persoanele care vor ocupa aceste pozitii se vor face in coalitie de catre fiecare partid.

Citeste si: Inca o platforma de colectare gunoi de grajd, intr-un judet important. Cate gospodarii vor beneficia?

“Propunerile pentru secretarii de stat se fac in coalitie, de catre fiecare partid, ministrul de resort isi spune doar parerea despre fiecare persoana nominalizata, dar este o perioada care va mai dura putin.

Eu am avut o discutie cu secretarii de stat si le-am transmis ce asteptari am de la ei pana isi vor incheia mandatul sau daca vor continua si lucrurile intra in matca lor.

Ramanem cu aceeasi schema a secretarilor de stat, pentru ca Ministerul Agriculturii este un minister extrem de complex si avem nevoie de capacitate manageriala institutionala, numai ca managementul in acceptiunea mea inseamna cu totul altceva”, a adaugat Adrian Chesnoiu.

El a precizat ca nu se va mai lucra in aceasta institutie fara indicatori de performanta si fara un calendar clar de implementare a fiecarui program.

“Nu se va mai lucra in Ministerul Agriculturii fara indicatori de rezultat, fara etapele care trebuie atinse pentru atingerea acelor indicatori si fara a avea un calendar clar de implementare a fiecarui program.

Asta a fost de altfel una dintre primele dispozitiile pe care le-am dat, ca nu vreau sa mai vad programe fara indicatori de rezultat si etape de implementare.

Managementul institutional inseamna sa fii organizat, sa stii ce ai de facut, cine are sarcina si cine trebuie sa o realizeze si care sunt indicatorii de rezultat.

Altfel, patim cum am patit la AFIR si ne trezim in luna decembrie ca dezangajam 500 de milioane de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, iar fermierii nu au avut bani.

Le-au spus doi ani de zile ca nu sunt bani ca sa fie sprijinite programele si iata ca la finalul anului dezangajam 2,3 miliarde de lei”, a subliniat oficialul MADR.

In opinia sa, lucrurile “nu merg bine” la unele agentii din subordine, la ANIF si AFIR, in timp ce la APIA situatia este stabila, aici fiind nevoie de continuitate in perspectiva provocarilor “destul de mari” care vor veni odata cu noul program.

“Voi face o analiza la toate agentiile din subordine, lucrurile nu merg bine la ANIF, nu merg bine la AFIR, la APIA situatia este oarecum stabila si e bine sa fie o continuitate pentru ca ne asteapta provocari destul de mari cu noul Plan National Strategic .

Voi interveni imediat cand sunt probleme urgente, dar planul de actiune pe termen scurt, mediu si lung il voi face dupa ce termen analiza fiecarei structuri din minister.

Oricum vad ca sunt prea multi sefi aici prin minister si fermierii sunt in camp.

Asta va fi una dintre deciziile de management principale pe care o voi lua si implementa la nivelul ministerului: sarcina, care pana acum era administrativa si cadea in carca fermierului, plecand de la avize, documentatii, proiectele, pentru orice are nevoie un fermier trebuie sa ii cerem o mie de documente, se va muta in carca angajatilor din minister.

Si de acum incolo cand vom trece orice proiect de act normativ prin care fermierul trebuie sa prezinte dovada cazierului judiciar o sa o pun in carca angajatului, adica angajatul se va ocupa sa obtina toate documentele care emana de la alte institutii ale statului, nu fermierul.

El trebuie sa isi faca treaba lui in camp, sa produca, pentru ca o face bine.

Ei sunt platiti din banii statului ca sa lucreze in slujba fermierului. Asta se va intampla in perioada urmatoare”, a explicat noul ministru al Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE