Cum construiesti o gradina care capteaza apa in mod natural?

Facebook
Twitter

Aflati cum sa construiti un sistem de colectare a apei de ploaie pentru gradina, folosindu-va de suprafete impermeabile, cum ar fi un acoperis sau un pavaj, pentru irigare sau pentru a reduce poluarea apei.

Ce este un sistem de colectare a apei pentru gradina, mai exact?

Un sistem de colectare a apei pentru gradina este gandit, in primul rand, ca o suprafata situata la o anumita adancime fata de restul solului, pentru a capta temporar apa de pe o suprafata impermeabila, cum ar fi un acoperis, o alee sau o parcare.

Acesta se bazeaza pe gravitatie, pentru a colecta apa care se scurge pe o panta naturala, in bazinul de colectare.

In acest bazin de colectare, apa de ploaie se poate infiltra direct in pamant. Bazinul este cultivat cu plante cu radacini adanci, care consuma excesul de apa.

Un sistem de colectare a apei pentru gradina este perfect relevant pentru permacultura, in care se pune accent pe beneficiile oferite de natura si utilizarea resurselor disponibile.

Cum sa construiesti o gradina cu sistem de colectare a apei de ploaie in 10 pasi

#1: Locatia

Locatia ideala pentru un astfel de sistem este o portiune de sol situata in panta de o cladire. Alegeti un loc care se afla la cel putin 3 metri distanta de cladiri si 5-6 metri distanta de marginea unei pante abrupte.

Efectuati un test de infiltrare in portiunea respectiva de sol, pentru a va asigura ca apa se va scurge in 24 de ore si nu va balti.

#2: Calculati si marcati dimensiunea noii gradini

In primul rand, identificati dimensiunea acoperisului, a aleei sau a altei suprafete care va devia apa in gradina.

Forma gradinii depinde de cat de abrupta este panta si de conditiile din imprejurimi. O forma circulara sau o forma ovala este cea mai comuna.

#3: Sapati suprafata

Pentru a crea suprafata in care se va scurge apa, sapati suprafata aleasa pentru gradina la o adancime de circa 30 de centimetri. Creati margini rotunjite in jurul sapaturii.

Nota: veti avea nevoie de o parte din pamantul obtinut in urma saparii, in pasul urmator, asa ca pastrati-l.

Odata ce santul este complet sapat, utilizati un dispozitiv de nivelare pentru a va asigura ca baza este plata.

#4: Construiti o movila pentru a preveni scurgerea apei

Deoarece o astfel de gradina este realizata pe o panta naturala, veti avea nevoie de o movila pe partea inferioara a pantei, pentru a retine apa. Construiti movila folosind solul de la pasul trei.

Nota: Daca pamantul ramas este un sol bogat, pastrati o parte din el pentru pasul sapte. In caz contrar, puteti renunta la el.

#5: Aerati baza bazinului sapat

Acest pas este mai important pentru solul argilos decat pentru alte tipuri de sol. Aerisirea subsolului incurajeaza infiltrarea apei si formarea radacinilor plantelor. Folositi o furca pentru a face gauri in sol si a spargeti orice bulgare de pamant.

#6: Verificati de doua ori rata de infiltrare a apei

In primul pas, ati efectuat un test de infiltrare in gradina nou formata, pentru a va asigura ca apa din gradina dvs. se va scurge corect. In acest pas, veti verifica daca se scurge, astfel incat sa nu creati un iaz, ci o suprafata propice cultivarii plantelor.

O cantitate mare de apa va fi directionata in aceasta zona, asa ca este, de asemenea, important sa verificati ca nu va inunda un sol din apropiere.

Umpleti santul cu apa pana la capat, apoi porniti un cronometru. Se scurge in 24 de ore? Daca da, treceti la pasul sapte. Daca nu, va trebui sa modificati designul. Poate ca fundul bazinului are nevoie de mai multa aerare sau movila trebuie sa fie redusa in inaltime. Testati pana cand drenajul este corect.

#7: Adaugati pamant de compost pentru plantare

Acum este timpul sa pregatiti gradina pentru plantare. Adaugati compost, pana cand bazinul va fi acoperit la o inaltime de 30 cm. Aici se poate folosi si orice pamant bogat in nutrienti, ramas de la pasii trei si patru.

#8: Cultivati cu plante perene

Plantele perene cu radacini adanci, cum ar fi florile salbatice si ierburile, sunt perfecte pentru o gradina adanca. S-ar putea parea ca ar trebui sa alegeti plante iubitoare de umezeala, dar, in acest caz, se aplica exact opusul. In timp ce o gradina adanca este ocazional plina de apa dupa o ploaie, de regula, va fi uscata.

De aceea, plantele perene sunt perfecte pentru acest tip de cultura Radacinile lor adanci consuma excesul de apa in perioadele ploioase. In perioadele secetoase, acele radacini adanci ajuta la localizarea rezervelor de apa mai adanc in sol.

Unele dintre plantele potrivite sunt coada soricelului, echinacea si cateva plante perene comestibile, care prefera solul umed.

Kale si alte crucifere anuale se pot dezvolta in exteriorul movilei inferioare a gradinii, unde nu intra in contact direct cu scurgerea.

# 9: Mulciti solul

Mulcirea ajuta la protejarea noilor plante si mentine suprafata umeda, intre ploi. Frunzele maruntite si aschiile de lemn sunt cateva dintre cele mai potrivite tipuri de mulci, dar exista multe alte solutii pentru un astfel de sistem de permacultura.

#10: Dirijati sursa de apa in gradina

Gradina dvs este amenajata si gata sa colecteze apa. Acest lucru se poate realiza, pur si simplu, prin directionarea burlanului spre gradina. O extensie de conducta din PVC poate extinde burlanul in locul potrivit, daca este necesar.

Gradinile cu sistem de colectare capteaza apa si previn scurgerile. Dar au o serie de alte beneficii pentru gradina, unde scopul este de a folosi apa gratuita pentru irigare.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE