Pentru un legumicultor, un sistem de irigatii eficient reprezinta un element crucial, care poate face diferenta dintre o cultura reusita si o pierdere de proportii.
Din acest motiv, alegerea unui sistem de irigatii care sa se dovedeasca eficient atat din punct de vedere a performantei cat si a costurilor reprezinta o necesitate. Cu toate ca pe piata sunt disponibile numeroase modele de sisteme de irigare, iar alegerea lor depinde si de amenajarea gradinii, cel mai bun mod de clasificare este cel intre sistemele subterane si supraterane.
In cele ce urmeaza vom vorbi in detaliu despre ambele categorii de sisteme, particularitatile lor si motivele pentru care trebuie alese.
Ce sunt sistemele de irigatii supraterane?
Dupa cum le spune si numele, sistemele de irigatii supraterane sunt cele care se instaleaza la suprafata, printr-o serie de conducte sau furtunuri care asigura tranportul apei de la sursa catre zona care se doreste a fi udata.
Cu toate ca multe sisteme de irigatii de suprafata pot fi compuse din elemente mai complexe, precum aspersoarele supraterane, care asigura distribuirea uniforma a apei in gradina, un astfel de sistem poate fi si unul rudimentar, reprezentat de un simplu furtun, conectat la o sursa de apa.
Totusi, pentru a avea un control mai bun asupra debitului apei folosite, dar si a distribuirii uniforme a apei in gradina, un sistem mai complex poate fi dezvoltat. Astfel, putem alege sa ramificam sistemul, prin mai multe conducte sau furtunuri conectoare, care sa poata acoperi intreaga zona ce se doreste irigata.
In ceea ce priveste instalatia de stropire, putem alege fie un furtun de stropire, care ne va permite sa reglam debitul de apa si sa putem iriga, in mod corespunzator, intreaga suprafata a gradinii, in functie de nevoile fiecarei categorii de plante.
Singurul dezavantaj al unui astfel de sistem este ca necesita o operare manuala, iar pentru gradini de mari dimensiuni, operatiunea de stropire se poate dovedi consumatoare de timp.
Daca se doreste o operare automatizata, aspersoarele supraterane se pot dovedi alegerea cea mai buna. Odata pornite, acestea vor iriga uniform gradina, fara a mai fi necesara operarea acestora.
Singurul dezavantaj consta in timpul si costurile usor crescute de montare, dar si a operatiunii in sine, care necesita buna pozitionare a aspersoarelor, astfel incat sa irige uniform intreaga suprafata. Pentru o suprafata dreptunghiulara sau patrata, cele mai indicate sunt aspersoarele oscilante, deoarece au o arie de acoperire mult mai buna si pot fi configurate mai usor.
Ce sunt sistemele de irigatii subterane?
Sistemele de irigatii subterane sunt acele sisteme care presupun montarea permanenta, in sol, a tuturor componentelor. Principalul motiv pentru care asemenea sisteme sunt alese este legat de faptul ca presupun o instalare permanenta si ca, odata instalate, nu mai necesita dezasamblarea pe perioada iernii.
Desi mai complex, un astfel de sistem poate asigura automatizarea totala a irigatiei unei gradini, prin intermediul unui programator de udare, care poate fi setat pentru a uda plantele in anumite intervale orare si in anumite cantitati. Ca si componente de baza, un sistem de irigare subteran va fi compus, de regula, din: hidranti, conducte, conectori, aspersoare telescopice si, dupa caz, sisteme de automatizare.
In ceea ce priveste aspersoarele, acestea sunt ingropate, de regula, la o adancime de 20-30 de centimetri sub sol, la o distanta care depinde atat de modul in care sunt distribuite plantele in gradina, dar si de presiunea apei. De aceea, atunci cand un astfel de sistem este ales, este important sa iei in calcul atat dimensiunea gradinii tale, cat si presiunea apei de la sursa, astfel incat sa poti asiguri udarea eficienta a intregii gradini.
Un alt element demn de mentionat, in cazul sistemelor subterane, este calitatea montarii. Daca in cazul unui sistem suprateran, putem sesiza rapid orice eventuala pierdere de apa, datorata unei imbinari neetanse, in cazul sistemelor subterane, acest lucru este mai greu de depistat. De aceea, inainte de ingroparea propriu-zisa a componentelor, este necesar sa se efectueze teste, care sa confirme buna functionare a acestora.
Ce sa aleg: sistem subteran sau suprateran?
Fiecare dintre cele doua sisteme abordate vine cu propriile sale particularitati, avantaje si dezavantaje, asa ca alegerea ar trebui facuta in functie de nevoile tale, costurile pe care iti doresti sa le suporti si timpul pe care iti permiti sa-l investesti in irigarea plantelor. Asa ca este recomandat sa iei in calcul avantajele si dezavantajele fiecaruia, si sa-l alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine.