Provocari pentru cultivatorii de orz – cum le faci fata cu succes

Facebook
Twitter

Desi este o cultura care se dezvolta rapid si are un ciclu scurt de vegetatie, orzul este deseori afectat de factori externi si interni care pot pune dificultati fermierilor in gestionarea culturii.

De la conditiile climatice extreme si bolile specifice culturii pana la controlul daunatorilor si gestionarea solului – fiecare dintre acesti factori pot fi adevarate obstacole pentru fermieri, atunci cand nu sunt gestionati corespunzator.

Descopera in cele ce urmeaza mai multe detalii despre provocarile cultivatorilor de orz si cum sa le faci fata cu succes.

Selectarea soiurilor potrivite conditiilor pedoclimatice locale

Selectarea soiurilor poate fi o provocare pentru fermieri intrucat conditiile pedoclimatice se pot schimba de la un an la altul, iar acest lucru face necesara o adaptare constanta a soiurilor alese. De aceea, este important sa tii cont de cateva sfaturi in selectarea soiurilor potrivite:

  • Alege soiuri rezistente la seceta: Sunt esentiale pentru a asigura o recolta buna chiar si in conditii de lipsa de apa. Aceste soiuri au un sistem radicular mai dezvoltat sau un mecanism de conservare a apei care le ajuta sa supravietuiasca si sa se dezvolte chiar si in conditii mai dificile.
  • Opteaza pentru soiuri tolerante la temperaturi extreme: In zonele cu ierni reci sau veri toride, este important sa alegi soiuri care pot face fata atat ingheturilor de primavara, cat si temperaturilor ridicate din sezonul cald. Aceste soiuri vor contribui la o dezvoltare uniforma si o maturare corespunzatoare a culturii.
  • Selecteaza soiuri adaptate tipurilor de sol specifice zonei tale: Daca solul tau este nisipos, argilos sau cu un pH mai scazut sau mai ridicat, alege soiuri care sunt adaptate acestor conditii. Astfel, vei obtine o dezvoltare optima a plantelor si vei minimiza riscurile de esec ale recoltei.
  • Prioritizeaza soiurile cu toleranta la boli: Desi nu exista soiuri complet rezistente la boli, este important sa alegi soiuri cu o buna toleranta la bolile specifice, cum ar fi fuzarioza, rugina sau patarea frunzelor.

Managementul bolilor – preventie si tratament eficient

Managementul bolilor este o alta provocare cu care se confrunta chiar si fermierii cu experienta. Desi sunt disponibile strategii si solutii pentru prevenirea si controlul bolilor, factori precum conditiile climatice si evolutia agentilor patogenilor fac ca acest proces sa fie dificil. Iata cateva aspecte importante de care sa tii cont pentru a depasi aceasta dificultate legata de managementul bolilor:

  • Rotatia culturilor: Schimbarea culturii de orz cu alte plante, cum ar fi mazarea, rapita, cartoful, poate intrerupe ciclul de viata al patogenilor specifici orzului si poate reduce acumularea acestora in sol. 
  • Tratamente fungicide: Sunt deosebit de importante in cazul bolilor care se pot raspandi rapid daca nu sunt controlate din timp si este important sa folosesti produse de calitate, omologate pentru cultura orzului. De exemplu, poti folosi Daxur®, care combate cu succes numeroase boli precum patarea reticulara sau rugina orzului, asigurand astfel o eficacitate ridicata si recolte sanatoase. De asemenea, poti folosi si Mizona® – un fungicid care blocheaza procesul de respiratie al agentilor patogeni datorita tehnologiei moleculei inteligente Xemium®.
  • Gestionarea adecvata a umiditatii: Multe dintre bolile fungice, inclusiv fainarea si ruginile, sunt favorizate de conditiile de umiditate ridicata. Asigurarea unui sistem de irigare adecvat si evitarea excesului de apa pe frunze pot reduce riscurile de aparitie a acestor boli.

Strategii de fertilizare pentru randament si calitate optima

Si fertilizarea adecvata este cruciala pentru obtinerea unui randament mare si a unei calitati excelente a orzului. Insa, aceasta reprezinta o provocare constanta pentru fermieri din cauza complexitatii cerintelor de nutritie ale plantei si a variabilitatii solului. Iata cateva solutii pe care le poti adopta in acest sens:

  • Fertilizarea echilibrata: Este important sa aplici o combinatie de azot, fosfor si potasiu, adaptata nevoilor specifice ale orzului. Pentru 100 kg de boabe se recomanda 2,4-2,8 kg Azot (N), 1,1-1,3 kg Fosfor (P2O5) si 1,75-2,1 kg Potasiu (K2O).
  • Tehnologia de fertilizare localizata: Presupune aplicarea fertilizantului direct in zona radiculara a plantei. Poate spori eficienta utilizarii acestuia si reduce pierderile de nutrienti. 
  • Monitorizarea constanta a solului: Testarea periodica a solului pentru a evalua nivelurile de nutrienti si pH-ul este esentiala pentru ajustarea precisa a ingrasamintelor aplicate. In acest fel, se poate preveni aplicarea excesiva de ingrasaminte si se poate asigura o nutritie optima pentru plante.

Combaterea buruienilor in cultura de orz

Combaterea buruienilor reprezinta o alta provocare majora pentru fermierii care cultiva orz, din cauza diversitatii si adaptabilitatii acestora la conditiile de mediu. Necombatute la timp, buruienile pot afecta grav randamentul culturii de orz, deoarece concureaza cu plantele pentru resurse esentiale – apa, nutrienti si lumina – si pot reduce semnificativ calitatea recoltei. 

Pentru a evita aceste consecinte, incepe cu identificarea buruienilor problematice, astfel incat sa poti aplica erbicidul adecvat. Apoi continua cu aplicarea erbicidelor la momentul potrivit – este important sa urmezi cu strictete instructiunile de aplicare ale produsului pe care il alegi si sa respecti intervalele recomandate intre tratamentele succesive.

Pentru o eficacitate sporita, poti sa folosesti Biathlon® 4D – un erbicid care are o actiune dubla data de cele doua substante active: tritosulfuron (cu actiune sistemica si la sol) si florasulam (stopeaza cresterea buruienilor sensibile in numai cateva ore de la aplicare). Acesta se aplica in postemergenta la cultura cerealelor paioase de toamna si de primavara, cand plantele sunt in fenofaza de 3 frunze pana la aparitia frunzei stindard (BBCH 13 – 39). De asemenea, buruienile dicotiledonate trebuie sa fie in stadiul timpuriu de dezvoltare, cele anuale 2-4 frunze, iar cele perene maximum 10 cm.

In concluzie, cultivarea orzului vine cu numeroase provocari, dar printr-o gestionare atenta si aplicarea unor strategii adecvate, poti obtine recolte sanatoase si productive.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE