Caderea si frangerea plantelor, o provocare majora pentru cultivatorii de grau si orz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Graul si orzul sunt culturi de mare importanta atat din punct de vedere economic, cat si alimentar. Pe langa faptul ca poate compromite pana la jumatate din recolta, caderea plantelor este o provocare majora pentru cultivatorii de grau si orz. Aceasta afecteaza calitatea si productivitatea culturii. 

Din cauza caderii si frangerii plantelor, conditiile de recoltare devin dificile, fiind necesara o tehnica speciala care creste considerabil consumul de combustibil. Soiurile de grau si orz cultivate in Romania sunt, in general, de talie inalta si, prin urmare, necesita o atentie deosebita. Afla care este importanta regulatorilor de crestere si cum pot fermierii sa reduca riscul de cadere al plantelor prin aplicarea corecta a ingrasamintelor.

Importanta folosirii regulatorilor de crestere

Fenomenul de cadere a graului si orzului poate provoca pierderi semnificative de recolte, fiind un aspect comun cu care se confrunta tot mai multi cultivatori de cereale paioase. Caderea plantelor este influentata de conditiile climatice, in special de perioadele ploioase, cu multa umezeala si vant. Imbibate de umezeala, spicele si frunzele plantelor de cereale devin mai grele si pun presiune asupra plantei. 

Fenomenul de frangere se poate produce atat la nivelul radacinii, cand solul prea umed favorizeaza dezradacinarea, dar si la nivelul tulpinii, cand aceasta nu are rezistenta necesara pentru a sustine masa vegetativa crescuta. 

Utilizati pentru a influenta si modifica cresterea si dezvoltarea plantelor, regulatorii de crestere sunt esentiali cand vine vorba de productivitatea, randamentul si calitatea recoltelor de grau si orz. Astazi, graul si orzul sunt culturi care ocupa tot mai mult din suprafata cultivata la nivel global, insa pentru obtinerea unui profit optim pe hectar, este importanta folosirea unor regulatori de crestere care sa previna caderea si frangerea plantelor. 

Medax® Top este un regulator de crestere a plantelor, inovator si flexibil, care asigura protectia recoltelor de cereale (grau, orz, secara si triticale), fiind destinat fermierilor care doresc sa-si asigure investitiile in cultura si sa maximizeze productivitatea. Combinatia dintre mepiquat clorura si substanta activa noua pentru cereale, prohexadion-calciu, face ca Medax Top sa ofere numeroase avantaje fermierilor. Intarirea sistemului radicular, distanta dintre internodii mai mica, stimularea formarii unei biomase mai mari a radacinilor, reducerea inaltimii plantelor, a riscului de cadere si a presiunii bolilor asupra tulpinii sunt cateva dintre beneficiile oferite de acest regulator de crestere.

 

Folosirea corecta a ingrasamintelor

Fenomenul de cadere si frangere a plantelor incepe inainte de infiintarea culturii, odata cu alegerea soiurilor de cereale. Tipul de soi ales pentru cultivare, rezistenta acestuia la cadere si inaltimea tulpinii sunt principalii factori care influenteaza fenomenul de cadere. Riscul de cadere a plantelor de grau depinde de reducerea lungimii tulpinii, cresterea diametrului si intarirea acesteia, dezvoltarea sistemului radicular si imbunatatirea arhitecturii tulpinii. 

Unul dintre factorii cu impact major in infiintarea unei culturi cu densitate si productivitate ridicata este folosirea adecvata a ingrasamintelor. O fertilizare corespunzatoare cu ingrasaminte pe baza de azot va sustine nevoile nutritive ale plantelor de grau si orz, insa aplicarea unor cantitati mari poate avea efecte negative asupra plantelor, favorizand cresterea exagerata a acestora. De aceea, pentru a asigura dezvoltarea optima a culturii astfel incat sa se elimine riscul de cadere a plantelor, este esential sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Echilibrarea cantitatilor de ingrasaminte pe baza de azot;
  • Monitorizarea cantitatii de azot din sol si alegerea momentului optim de aplicare a ingrasamintelor;
  • Calcularea necesarului de ingrasamant in functie de nevoile culturii si potentialul de productie dorit;
  • Utilizarea regulatorilor de crestere care actioneaza incetinind ritmul de dezvoltare al plantei si mentinand inaltimea redusa, consolidand in acelasi timp sistemul radicular.

 

Desi este o provocare majora pentru cultivatorii de grau si orz, caderea si frangerea plantelor este un fenomen care poate fi prevenit si combatut eficient cu ajutorul regulatorilor de crestere. Pe langa faptul ca sunt flexibili in aplicare, cresc rezistenta plantelor si reduc riscul de cadere, regulatorii de crestere ofera numeroase beneficii fermierilor, crescand randamentul si profitabilitatea culturilor.

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE