Printr-o modificare a Legii Laptelui se infiinteaza Observatorul Laptelui, o structura prin care se urmareste centralizarea tuturor informatiilor de pe piata laptelui, pentru o mai buna gestionare a acesteia, in stransa legatura cu piata laptelui din UE, anunta MADR intr-un document remis Stiri Agricole.
“Ministerul Agriculturii a elaborat normele metodologice de aplicare a Legii laptelui si a produselor lactate nr. 307/2022, precum si a Ghidului de definitii si termeni folositi in industria laptelui.
Astfel, se infiinteaza Observatorul laptelui si al produselor lactate la nivelul MADR, structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea, centralizarea datelor si informatiilor referitoare la piata laptelui si a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatatiile de vaci de lapte, bivolite, oi si capre, efectivele de animale, cantitatile de lapte, pretul laptelui crud materie prima, al laptelui comercializat si al produselor lactate, precum si al costurilor de productie.
Citeste si: Consultari pentru Legea Laptelui: produsele autentice sa fie delimitate de cele pe baza de lapte
Observatorul laptelui si al produselor lactate este organismul de legatura cu Observatorul pietei laptelui din Uniunea Europeana, in vederea implementarii mecanismelor organizatiilor comune de piata, care constituie si gestioneaza baza de date a sectorului lapte si produse lactate, in vederea elaborarii masurilor de piata prin intocmirea lunara a rapoartelor punctuale si/sau generale.
Furnizorii de date pentru mecanismul de piata denumit Observatorul laptelui si al produselor lactate sunt:
- Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA);
- Agentia Nationala Pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” (ANZ);
- Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA);
- Autoritatea Vamala Romana;
- Directiile pentru agricultura judetene;
- Operatorii economici din sectorul laptelui si a produselor lactate inregistrate/autorizate sanitar veterinar.
De asemenea, prin acest proiect de hotarare a Guvernului se aproba Ghidul de definitii si termeni folositi in industria laptelui si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, care se aplica de catre reprezentanti ai autoritatilor cu atributii in domeniu, dupa cum urmeaza:
- a) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor;
- b) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor;
- c) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii
Ministerul Agriculturii asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale, prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzarii, instrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.