Consultari pentru Legea Laptelui: produsele autentice sa fie delimitate de cele pe baza de lapte

Facebook
Twitter

Reprezentantii ANSVSA analizeaza articolul 6 din Legea laptelui, care prevede, printre altele , si delimitarea produselor lactate autentice de cele pe baza de lapte si cu adaos de alte grasimi sau proteine.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Autoritatea a propus membrilor Asociatiei sa adopte o conduita practica pentru aplicarea prevederilor acestui articol, in functie de modelul propriu de organizare, dar in conformitate cu spiritul si scopul urmarit de lege.

„Masura propusa de ANSVSA este una proactiva, nu este restrictiva si poate fi aplicata gradual, in prima faza in magazinele din orasele reprezentative si apoi extinsa la nivel national.

Acest proiect pilot urmeaza sa fie folosit si ca studiu de caz pentru emiterea legislatiei secundare de aplicare a legii, in scopul emiterii unor norme metodologice cat mai clare si mai facile de implementat”, se arata in comunicat.

In acest sens, ANSVSA a propus AMRCR sa realizeze impreuna si o comunicare publica, cu privire la initierea demersurilor logistice privind implementarea normelor de catre membrii Asociatiei.

Citeste si: Programul prin care agricultura romaneasca primeste 16 miliarde de euro, pe cale de implementare

De asemenea, dupa elaborarea si aprobarea normelor metodologice si a ghidului de definitii si termeni folositi in industria laptelui, ANSVSA va efectua controale tematice pentru verificarea respectarii prevederilor legii.

Aceasta intalnire a fost precedata de cea avuta de vicepresedintele ANSVSA, Ioan Oleleu, la Satu-Mare, cu reprezentantii Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, ca urmare a protestului organizat de acestia pentru a reclama folosirea in produsele din lapte a unor inlocuitori si alte practici nelegale utilizate de agentii economici din domeniu.

„ANSVSA apreciaza deschiderea aratata de catre membrii AMRCR, care s-au angajat sa participe la acest proiect pilot, prin devansarea actiunilor de remodelare si repozitionare pe rafturi, cu delimitarea clara a fiecarei categorii de produse”, se mai spune in comunicat.

Aceste actiuni se inscriu in strategia ANSVSA de sprijinire a crescatorilor de animale pentru obtinerea si comercializarea produselor lactate autentice, sigure pentru consum.

Articolul 6 din Legea laptelui si a produselor lactate nr.307/2022 prevede ca produsele pe baza de lapte cu adaos de alte grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate, sa se comercializeze intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate fata de laptele si produsele lactate autentice, cu informarea explicita catre cumparator a continutului acestor produse.

Aceste prevederi se aplica si in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food si de cofetarie si al produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-au utilizat produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate.

De asemenea, meniurile unitatilor de alimentatie publica vor mentiona toate produsele lactate fabricate cu grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate, folosite ca atare sau in combinatii sau ca ingrediente in produsele de baza folosite in retete.

„Orice neconformitate depistata de autoritatile competente de control este notificata direct operatorului economic sub a carui denumire se comercializeaza produsul alimentar; daca operatorul nu are sediul in Romania, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeana”, prevede articolul mentionat.

In cazul modificarii informatiilor de pe eticheta de catre comerciant, acesta va fi sanctionat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Potrivit ANSVSA, se interzice folosirea denumirilor reglementate de legislatie si regulamente europene pe eticheta produselor finite, inclusiv mancaruri, produse de patiserie si de pizzerie, de fast-food, de cofetarie, produse culinare din alimentatia publica, care au in compozitia lor ingrediente ce nu se incadreaza in definitiile laptelui si ale produselor lactate.

„In cazul in care produsul finit contine amestecuri de lapte si produse lactate cu produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate, se va mentiona pe eticheta procentul acestora.

In toate situatiile, denumirea sub care este vandut alimentul trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie”, se mentioneaza in articolul mentionat din Legea laptelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE