Fiind considerata principala ciuperca asociata cu micotoxinele, fuzarioza este una dintre cele mai mari provocari pentru fermierii cultivatori de grau. Aceasta infecteaza planta de la inflorire pana la umplerea boabelor de grau si produce pagube insemnate. Fuzarioza este un factor de influenta care afectează indicii de calitate ai graului prin:
- Producerea pagubelor cantitative (boabele sunt mai putine si apare si sistavirea acestora);
- Producerea pagubelor calitative (nivel scazut de proteine in boabe, micotoxina),
- Nivelul de micotoxine (chiar daca infectia este superficiala, nivelul de micotoxine poate fi ridicat);
- Prezenta micotoxinelor – este periculoasa atat pentru om, cat si pentru animale.
Daca te confrunti frecvent cu fuzarioza la grau, afla care sunt cele 4 masuri importante pentru prevenirea, controlarea si combaterea acestei boli.
Cultivarea soiurilor rezistente la boli
Imbunatatirea calitatii graului este principala preocupare a producatorilor de grau. Introducerea in productie a unor soiuri de grau cu un continut ridicat de proteina, rezistente la boli si seceta este tendinta de baza pentru strategia oricarui fermier care vrea sa creasca randamentul productiei, implicit pretul la desfacerea productiei. Mai mult, alegerea unui anumit soi de grau care se adapteaza bine solului si conditiilor climatice ofera, pe langa performanta culturii, si alte beneficii:
- Productie mai mare la hectar;
- Rezistenta la boli foliare;
- Continut ridicat de gluten si proteine;
- Talie mica, medie sau mare, in functie de soiul ales.
Alegerea soiului de grau pentru agricultura de performanta, fie semi-timpuriu, fie tardiv, se face tinand cont de toti factorii de mai sus. Pentru obtinerea unor culturi bogate, de calitate, indiferent de soiul ales, momentul optim pentru semanat este un factor la fel de important ca alegerea unor soiuri rezistente la boli. Dacă semanatul prea timpuriu face ca plantele de grau sa se dezvolte prea mult pana la intrarea in iarna si sa apara fenomenul de asfixiere, semanatul tardiv face ca plantele sa intre in iarna neinfratite si necalite. Astfel, plantele au o rezistenta scazuta la ger, iar lanul este mai expus imburuienarii.
Folosirea semintelor tratate
Agentii patogeni care ataca graul la inceputul dezvoltarii reduc arboretul plantelor si randamentul culturilor. Pentru prevenirea si combaterea bolilor, pe langa achizitionarea semintelor certificate, fermierii pot controla agentii patogeni prin tratarea semintelor. Tratarea semintelor de grau se poate realiza prin mai multe modalitati: tratare uscata, umeda (prin pulverizare), incrustare, mocirlire, drajare sau tratare cu spuma. Tratamentul semintelor de grau inainte de semanare se face preventiv, pentru a proteja plantele de agentii patogeni care se transmit prin samanta, cu spori pe tegumentul bobului (malura comuna, fuzarioza) sau cu spori in interiorul bobului (taciunele zburator). Pentru combaterea fuzariozei, tratamentul samanta fungicid Kinto Plus este alegerea cea mai buna. Acesta are o actiune preventiva, curativa si eradicativa data de cele trei substante active: fluxapiroxad, triticonazol si fludioxonil. Kinto® Plus este o combinatie unica de trei substante active, cu trei moduri diferite de actiune pentru tratamentul semintelor de cereale ce asigura protectia impotriva unui spectru larg de boli cu transmitere prin sol sau seminte.
Respectarea masurilor fitosanitare
Provocata de ciuperca Fusarium graminearum, fuzarioza este o boala care se poate manifesta pe toata perioada de vegetatie a culturii. Pentru a preveni aparitia ei este important sa respecti tehnologia de cultivare a graului si sa aplici masuri fitosanitare eficiente. Tratamentele cu fungicide adecvate reduc inoculul initial al agentilor patogeni si cresc randamentul culturii. Priaxor® EC este un fungicid inovator care ofera beneficii dincolo de protectia uzuala, prin cresterea sanatatii si calitații plantelor. Revycare® este un fungicid revolutionar de la BASF ce poate fi utilizat ca al doilea tratament la grau. Substanta activa Revysol® asigura un control revolutionar al bolilor datorita efectului curativ de exceptie. Caramba® 60 SL este, de asemenea, un alt fungicid eficient pe baza de metconazol care are actiune sistemica si un efect preventiv.
Rotatia culturilor
Monocultura favorizeaza aparitia fuzariozei, deoarece in sol se acumuleaza rezerve mai mari de organisme si agenti patogeni. Resturile vegetale ramase de la o cultura la alta, daca nu sunt stranse de pe terenul cultivat, sunt medii propice pentru dezvoltarea și iernarea agentilor patogeni. Rotatia culturilor este o metoda eficienta pentru a preveni aparitia fuzariozei, dar si a altor boli si daunatori.
Fuzarioza poate diminua semnificativ randamentul si calitatea productiei de grau. Tine cont de aceste 4 aspecte importante si te poti bucura de culturi sanatoase, durabile si profitabile.
Sursa foto: shutterstock.com