Prognoza ANM: incalziri ale vremii si sanse mari de ploi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va ramane oscilanta, iar cele mai mari sanse de aparitie a ploilor vor fi in zilele de 11 si 12 ianuarie, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 10-22 ianuarie.

In Banat, valorile de temperatura, cu mici variatii de la o zi la alta, vor fi in scadere in prima saptamana de prognoza pana la medii ale maximelor de 6 – 7 grade Celsius si ale minimelor de 0-1 grad.

Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului va creste usor si va atinge medii ale maximelor de 9 – 10 grade si minime de 2 – 3 grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata in intervalul 10 – 11 ianuarie.

In Crisana, valorile termice vor fi in scadere pe parcursul primei saptamani de prognoza, pana la medii ale maximelor de 6 – 7 grade si ale minimelor de pana la 2 grade.

Citeste si: Ministerul Agriculturii a primit 2,87 miliarde de euro de la UE. Unde s-au dus banii?

In a doua saptamana, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative, astfel ca e vor atinge medii regionale ale maximelor de 6 – 9 grade, in timp ce minimele vor fi cuprinse intre 0 si 2 grade.

In intervalul 10 – 11 ianuarie, probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata.

In Transilvania, pe parcursul celor doua saptamani, temperaturile maxime medii nu vor avea oscilatii semnificative si se vor incadra intre 5 si 8 grade.

Temperaturile minime medii, in prima saptamana, vor avea usoare fluctuatii de la o zi la alta si se vor incadra intre -1 grad si 3 grade, iar in a doua saptamana nu vor avea variatii semnificative si vor oscila intre -2 si 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata pe data de 11 ianuarie.

In Maramures, pe durata primei saptamani de prognoza, valorile termice, in scadere de la o zi la alta, vor cobori pana la medii ale maximelor de 5 – 6 grade si ale minimelor de 1 – 2 grade.

In a doua saptamana, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative, astfel incat se vor atinge medii regionale ale maximelor de 5 – 8 grade si minime intre -1 grad si 1 grad.

Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata in data de 11 ianuarie.

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului estimat, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice regiunii, cu medii ale maximelor de 6 – 8 grade, respectiv ale minimelor de 0 – 4 grade.

Usor mai rece se estimeaza vremea pentru zilele de 11 si 12 ianuarie, cand maximele vor cobori la valori de 4 grade, mediat regional.

Probabilitatea de precipitatii pe arii mai extinse va fi ridicata in 11 si 12 ianuarie, iar in restul timpului acestea se vor semnala doar pe alocuri.

In Dobrogea, intervalul de prognoza va debuta cu vreme deosebit de calda raportat la normele specifice regiunii, apoi se va raci, astfel ca in zilele de 12, 13, 14 si 15 ianuarie va fi doar usor mai cald decat normal, dupa care iar se va incalzi in cea mai mare parte a regiunii.

In aceste conditii, mediile valorilor maxime vor varia intre 8 si 12 grade, iar minimele vor fi cuprinse intre 3 si 7
grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in 11 si 12 ianuarie, apoi acestea se vor semnala doar pe alocuri si trecator.

In Muntenia, valorile termice vor oscila de la o zi la alta, insa pe tot parcursul intervalului se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei. Astfel, mediile maximelor vor fi de la 6 – 8 grade in zilele de 11, 12, 13, 21 si 22 ianuarie, pana spre 10 grade in a doua zi din interval si din nou in perioada 16 – 20 ianuarie.

Minimele se vor situa intre 0 si 4 grade, valori mediate regional. In zilele de 11 si 12 ianuarie vor fi precipitatii pe arii extinse, iar in restul timpului probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai scazuta.

In Oltenia, regimul termic se va situa in general peste cel climatologic specific perioadei, insa temperaturile vor avea totusi variatii de la cele mai mici valori, cu media maximelor de 6 grade la debut, precum si in 12 ianuarie, pana spre 10 grade in intervalul 16 – 19 ianuarie.

De asemenea, minimele vor avea variatii, intre 0 si 4 grade, cu cele mai calde nopti intre 10 si 13 ianuarie si din nou intre 18 si 21 ianuarie.

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in zilele de 10, 11, 19, 20 si 21 ianuarie, iar in restul timpului acestea se vor semnala trecator si izolat.

La munte, vremea se va raci usor si treptat pana in data de 13 ianuarie, iar mediile maximelor vor cobori de la 2 spre -2 grade, in timp ce minimele vor oscila de la -2 pana la -6 grade.

Dupa acest proces, regimul termic va deveni oscilant, astfel ca valorile diurne vor fi intre -1 grad si 2 grade, iar cele nocturne de la -6 la -2 grade.

Precipitatiile isi vor face aparitia in aproape tot intervalul estimat, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea sa fie extinse in zilele de 10 si 11 ianuarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE