Protectia plantelor in fata bolilor transmise prin sol si samanta: sfaturi practice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Graul si orzul reprezinta culturi profitabile pentru fermierii din tara noastra, iar buna gestionare a etapelor de care depinde sanatatea acestor plante tine de metode specifice si de tehnologii complexe.

Un fermier responsabil va alege cele mai eficiente solutii, atat in privinta infiintarii culturii, precum si in ceea ce priveste combaterea bolilor si daunatorilor. Potrivit lucrarii „Importance of fungicide type and timing”, de Dr. Rosie Bryson, rolul tratamentului cu fungicide asupra semintelor asigura o actiune eficienta de prevenire a bolilor inca din faza de expansiune lenta a acestora.

Cu o buna cunoastere a tratamentelor necesare, precum si a efectelor rezultate din aplicarea necorespunzatoare a acestora, prin respectarea etapelor specifice fiecarei culturi si prin alegerea produselor de cea mai buna calitate, misiunea unui fermier devine considerabil mai usoara.

Cunoaste comportamentul bolilor

Nu poti lupta cu un adversar despre care ai informatii insuficiente. Astfel, este important sa cunosti modul in care apar cele mai importante boli si cum anume afecteaza acestea cerealele. Malura comuna (Tilletia sp.) are spori care se prind de bobul de grau, supravietuiesc in sol si dezvolta un miceliu. Astfel, plantele infestate sunt scurte, iar spicele lor nu infloresc. Taciunele zburator al orzului (Ustilago segetum nuda) transforma spicul orzului in spori si inhiba aparitia boabelor. Mucegaiul de zapada (Michrodochium nivale) este un agent patogen transmis prin seminte si prin sol, iar culturile de secara, orz, grau si triticale afectate prezinta, pe boabe deformate, un miceliu fungic albicios sau un mucegai alb murdar. 

Alege mijloacele corecte de combatere

Usor de aplicat si cu un efect sigur in privinta agentilor patogeni, produsele destinate unui tratament de samanta la grau adecvat sunt disponibile intr-o varietate mai mare ca oricand. Destinate unor culturi precum graul sau orzul, fungicidele au rolul de a limita transmiterea bolilor prin intermediul semintelor sau solului. Cu ajutorul aplicarii de fungicide bazate pe Fluxapiroxad, odata cu tratamentul semintei, se obtine o actiune eficace, inclusiv impotriva agentilor patogeni cu actiune foliara, care ataca toamna sau primavara. Efectele produsului se fac simtite inca de la semanat si asigura o protectie de lunga durata, pana la primul tratament foliar din primavara. O suspensie pentru tratamentul semintelor de grau si orz, bazata pe Triticonazol, are rolul de a preveni dezvoltarea miceliului ciupercilor de pe semintele de cereale sau din interiorul acestora. 

Pregateste corespunzator terenul

Terenul destinat cultivarii cu grau sau orz are nevoie de o pregatire speciala, menita a nu scoate la suprafata ramasitele de seminte de buruieni. Vechea metoda a discuitului efectuat dupa aratura este una nefavorabila, din pricina faptului ca favorizeaza incoltirea semintelor odata ce brazda este rasturnata. In schimb, inainte de discuire, alege sa faci scarificarea, o metoda de prelucrare pe verticala, care nu sfarama solul si care permite acestuia sa inmagazineze cantitatea potrivita de oxigen. Astfel, chiar si rezervele de apa care se acumuleaza in sol pot fi mai generoase. Cantitatea de ingrasaminte ce se va folosi in pregatirea solului variaza in functie soiul plantei. Astfel, graul de toamna necesita o mare cantitate de elemente nutritive si va necesita intre 60 si 90 de kg de azot per hectar. Fertilizarea de primavara se va realiza atat cu ajutorul azotului, cat si al ureei, cu o cantitate intre 60 si 90 de kg/ha, respectiv 6-8 kg de solutie de uree. Orzul are nevoie de o cantitate de 12-14,5 kg de azot, respectiv de 5,5-6,5 kg de fosfor, respectiv de 10,5-14 kg de potasiu, la o cantitate de 500 kg de boabe. 

Infiinteaza cultura in mod optim

Determinarea conditiilor potrivite pentru semanare este unul dintre secretele ce pot garanta o recolta de succes. Astfel, in cazul orzului, este necesara o temperatura de 20 de grade Celsius, iar cantitatea de apa trebuie sa echivaleze cu un procent de 48% din masa boabelor de orz. Pentru siguranta procesului de germinare, se impune o semanare la o adancime redusa, la cel mult 4-5 cm. In timp ce orzul comun se aclimatizeaza optim in zonele uscate, orzoaica se cultiva cel mai eficient in regiunile racoroase. In privinta culturii de grau, adaptarea acesteia la conditiile climatice si la sol depinde foarte mult de zona in care se face cultivarea. Astfel, in sudul si in Campia Transilvaniei, perioada de semanat este cuprinsa intre 25 septembrie si 15 octombrie, in timp ce in zonele colinare si in cele nordice va fi preferat intervalul 15 septembrie-1 octombrie. Adancimea optima la care se face semanarea graului variaza intre 4 si 7 cm, in functie de cat de lutos este solul.

Respecta etapele de ingrijire

Disciplina fermierului dicteaza productivitatea recoltei. Astfel, rotatia culturilor, pregatirea corespunzatoare a solului si aplicarea tratamentelor fitosanitare, precum si tratarea corespunzatoare a semintelor maresc randamentul unei culturi. Cu cat vei urma mai strict pasii necesari si vei respecta particularitatile plantei, raportat la necesitatile manifestate de sol, vei putea mari sansele ca eforturile sa iti fie rasplatite prin obtinerea unei productii abundente si rentabile. 

Sfaturile de mai sus pot fi confirmate de cultivatorii cu experienta. Etapele agricole cu o eficienta dovedita in ani au nevoie de aportul tehnologiei de ultima ora in combaterea daunatorilor si bolilor.

Credit foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE