Remarcandu-se prin rezistenta buna la seceta, capacitatea de fixare a azotului in sol si rolul sau benefic in rotatia culturilor, cultura de naut devine o alegere tot mai populara in agricultura romaneasca.
Descopera in cele ce urmeaza care sunt avantajele concrete ale unei astfel de culturi si ce profit poti obtine la o productie medie de 1500 kg/ha.
1. Planta fixatoare de azot
Alaturi de mazare, fasole si nu numai, nautul este o leguminoasa fixatoare de azot. Asta inseamna ca are capacitatea de a prelua azotul atmosferic reducand cantitatea de ingrasaminte ce trebuie aplicata culturii. Si, asa cum stim, azotul este un element fundamental al aminoacizilor, care formeaza proteinele necesare cresterii plantelor, stimuland cresterea tulpinilor si a frunzelor acestora.
Alte culturi de leguminoase, fixatoare de azot, conform Anexei nr. 12 la OMADR din 2024, sunt:
- Soia – Glycine max;
- Mazarea de consum – Pisum sativum;
- Mazarea furajera – Pisum arvense;
- Mazarichea – Vicia sp;
- Sparceta – Onobrychis viciifolia;
- Trifoiul – Trifolium sp;
- Facelia – Phacelia tanacetifolia;
- Fasolea – Phaseolus vulgaris;
- Fasolita – Vigna unguiculata ssp.;
- Ghizdei – Lotus corniculatus;
- Lupinul – Lupin sp;
- Lintea – Lens culinaris;
- Bobul – Vicia faba;
- Arahide – Arachis hypogea;
- Lucerna – Medicago sativa.
2. Rezistenta foarte buna la seceta si arsita
Avand in vedere schimbarile climatice, gestionarea apei devine esentiala pentru mentinerea productiilor agricole. Conform European Environment Agency, o treime din apa utilizata din Europa revine sectorului agricol.
In acest context, cultura naut se remarca pozitiv prin rezistenta sa la seceta si arsita, fiind cea mai rezistenta cultura din grupa de leguminoase. Explicatia este cat se poate de simpla: spre deosebire de alte leguminoase precum mazarea sau soia, nautul are un sistem radicular mai profund care ii permite sa acceseze apa din straturile mai adanci ale solului. Astfel, poate supravietui chiar si in conditii de precipitatii mai reduse.
3. Productivitatea buna
Pe langa rezistenta la seceta si arsita, nautul se remarca si printr-o capacitate de productie ridicata, situata intre 2.100-2800 kg/ha, in functie de conditiile de cultura si tehnologiile aplicate. Chiar si la o productie medie de 1500 kg/ha, profitul estimat poate depasi 200 euro/ha, iar acest lucru reprezinta un alt avantaj major al cultivarii nautului de catre fermieri.
Totusi, pentru a obtine o cultura sanatoasa si o recolta optima, este necesara aplicarea unor masuri agrotehnice adecvate. Alegerea unui teren bine drenat, utilizarea unor soiuri de calitate si respectarea rotatiei culturilor sunt doar cateva dintre aspectele cheie care trebuie avute in vedere in acest sens.
Pe langa acestea, ca fermier, trebuie sa implementezi si o strategie de protectie a culturii in fata bolilor. Aici, una dintre cele mai mari amenintari pentru cultura de naut este patarea frunzelor (Ascochyta spp.). Pentru combaterea sa, poti folosi Pictor® Active – un produs omologat in Romania pentru cultura de naut. Acesta contine doua substante active de top: boscalid si piraclostrobin. Substanta activa boscalid face parte din grupa piridine-carboximide. Inhiba enzima succinat dehidrogenaza si intrerupe astfel cresterea ciupercii prin oprirea producerii de energie, dar si prin eliminarea disponibilitatii blocurilor chimice pentru sinteza altor componente celulare.
A doua substanta activa, piraclostrobin, inhiba respiratia mitocondriala din celulele patogenului si intrerupe transportul de electroni. De asemenea, actioneaza sistemic si translaminar, prevenind germinarea sporilor si oprind cresterea si dezvoltarea miceliului ciupercii.
4. Mentinerea unui sol mai curat, afanat si mai stabil
Asa cum am mentionat in prima parte a articolului, nautul are capacitatea de fixare a azotului, contribuind astfel nu numai la imbunatatirea fertilitatii solului, ci si la reducerea rezervei de patogeni, daunatori si buruieni din sol.
Alaturi de mazare, mazariche, fasole si soia, nautul face parte din categoria culturilor medii protectoare ale solului impotriva eroziunii. Toate acestea asigura un grad de acoperire al solului de 25-50%.
De asemenea, sistemul radicular profund al nautului, asemanator cu cel al lupinului, bobului si mazarei, contribuie la afanarea solului si la imbunatatirea structurii acestuia. Prin patrunderea adanca in sol, radacinile nautului ajuta la crearea unor canale naturale pentru apa si aer, favorizand dezvoltarea culturilor viitoare pe un teren mai stabil.
5. Excelenta premergatoare pentru cerealele paioase de toamna
Datorita efectelor sale benefice asupra solului, nautul este una dintre cele mai bune culturi premergatoare pentru cerealele paioase de toamna.
Fiind o leguma fixatoare de azot, prin resturile vegetale ramase reduce necesarul de ingrasaminte pentru culturile de grau, orz sau secara care urmeaza in rotatie. De asemenea, la fel ca alte leguminoase anuale precum mazarea, soia, fasolea şi mazarichea pentru boabe si sub forma de borceaguri, nautul amelioreaza solul si asigura un nivel optim de umiditate care faciliteaza dezvoltarea radacinilor cerealelor si imbunatateste infiltrarea apei in sol.
6. Valoare alimentara foarte buna
Continutul de proteine din semintele de leguminoase depaseste de 2-4 ori pe cel din boabele de cereale, ceea ce face ca semintele de leguminoase, inclusiv nautul, sa reprezinte alimente si furaje concentrate in proteina.
Un alt lucru bine de stiut este ca valoarea proteinelor din semintele de leguminoase este apropiata de cea a proteinelor de origine animala. De asemenea, conform articolului de specialitate „Chickpea (Cicer arietinum L.) Biology and Biotechnology: From Domestication to Biofortification and Biopharming” publicat de National Library Of Medicine, proteina din semintele de leguminoase are o digestibilitate ridicata (circa 90%) si nu formeaza acizi urici (ca in cazul proteinelor animale) a caror acumulare in organism este daunatoare.
Intr-un plan alimentar sanatos, omul are nevoie de toti cei 10 aminoacizi esentiali (lizina, metionina, treonina, histidina, valina, izoleucina, leucina, fenilalanina, triptofan si arginina) aflati în proteina de origine animala. Conform articolului de mai sus, leguminoasele pentru boabe asigura o buna parte din acest necesar.
De asemenea, pe langa continutul ridicat de proteina, semintele de leguminoase contin si cantitati mari de hidrati de carbon, grasimi, vitamine, saruri minerale etc., care le intregesc valoarea alimentara.
In concluzie, cultivarea nautului poate aduce atat beneficii economice, cat si agronomice. Si asta in special datorita capacitatii sale de fixare a azotului, rezistentei la seceta si productivitatii sale bune.
Sursa foto: Shutterstock