ANSVSA: amenzi de peste 1 milion de lei acordate operatorilor din industria agroalimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a desfasurat 10.174 de controale in unitatile din industria agroalimentara, in urma carora a acordat amenzi record, de 1.228.400 lei.

Controalele inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala se realizeaza in baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2021 si vizeaza operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume – fructe.

In cursul lunii noimebrie 2021, Directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 10.174 de controale in unitatile din industria agroalimentara.

Citeste si: Ministrul Chesnoiu: banii din PNS vor merge spre performanta, nu competitii pe hartii

Actiunile de verficare au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara. Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.

Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat 175 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.228.400 lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:

– neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa sursei de apa si a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar; neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor si/sau legate de atestarea starii de sanatate a acestuia;

– neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare);

– alte tipuri de neconformitati: desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, nu exista evidente in ceea ce priveste triajul epidemiologic, neremedierea deficientelor constatate de inspectorii sanitari veterinari la controlul precedent.

In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2021, urmarindu-se conformitatea produselor alimentarea, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE