ANSVSA interzice vanzarea porcului crescut in gospodarie. Ce sanctiuni risca fermierii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA  recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.

Astfel, consumatorii au certitudinea ca, atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C.

Sacrificarea porcului din gospodarie si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

Porcul crescut in gospodarie, carnea si produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Citeste si: Fonduri europene 2022 – bani pentru investitiile in exploatatii agricole

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a nu va pune sanatatea in pericol;

– asoma porcul inaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor.

Detinatorul animalelor are obligatia de a preda medicului veterinar de libera practica imputernicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, in termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Nationale de Date (BND).

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului, numai daca acesta este identificat si inregistrat.

Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea examinarii pentru Trichinella spp. este obligatorie si se efectueaza pe probe provenite atat de la porcii identificati si introdusi in BND, cat si de la porci neidentificati, care nu figureaza in BND.

Probele se recolteaza din limba, musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii maseteri, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate in apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este intre 24,99 de lei, TVA inclus si 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificiala) si 49,98 de lei, TVA inclus pentru probele provenite de la porcii mistreti.

La nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene si Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afisate informatii utile consumatorilor, dar si locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  in carnea de porc.

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

Este interzisa introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o tara terta in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, prin bagajele personale ale calatorilor.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte:

– existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;

– integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea branzeturilor trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este recomandat ca ouale si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum sunt: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon etc., sa fie achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Avand in vedere intensificarea comertului on-line in aceasta perioada, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori impreuna cu produse nealimentare, recomandam consumatorilor sa urmareasca cu atentie sporita, atunci cand cumpara produse alimentare prin comertul on-line, cerintele privind comanda, livrarea si transportul, data expedierii alimentelor (in special pentru produsele alimentare usor alterabile) precum si respectarea conditiilor prescrise de pastrare si consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, precum si cei de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pietelor agroalimentare vin in sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru in perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 si 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

Orarul medicilor veterinari va fi afisat pe site-ul DSVSA-ului judetean si in punctele de lucru, in acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil si numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE