Fonduri europene 2022 – bani pentru investitiile in exploatatii agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022 – AFIR anunta ca primeste in continuare cereri de finantare pentru submasura 4.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), suma totala disponibila, pana pe 25 ianuarie 2022, fiind de 589 de milioane de euro.

Astfel, fermierii care isi doresc sa realizeze investitii in exploatatii agricole vegetale si zootehnice pot primi sprijin financiar european.

Potrivit unui comunicat al AFIR, pentru achizitiile simple de utilaje agricole si pentru irigatii, drenaj sau desecare, nu se mai pot depune solicitari de finantare deoarece fondurile au fost epuizate.

“Componenta de achizitii de utilaje agricole de catre tinerii fermieri a fost inchisa pe 7 decembrie 2021 ca urmare a solicitarilor depuse on-line de catre 498 de tineri prin care a fost depasita suma totala alocata pentru aceasta componenta (fonduri solicitate de 112,6 milioane euro, fata de o alocare de 75 milioane euro).

Citeste si: Solul argilos – ce particularitati are si culturile potrivite

Componenta de achizitii simple de utilaje agricole si pentru irigatii, drenaj sau desecare la nivelul fermei, depunerea s-a inchis in 30 noiembrie 2021, ca urmare a depasirii de aproape trei ori a alocarii de 125 de milioane de euro – au fost solicitate 335 de milioane de euro de catre 846 de fermieri”, se arata in comunicatul AFIR.

In acest moment, fermierii mai pot solicita fonduri pentru investitii in conditionarea, procesarea si marketingul in ferma vegetala – exceptand legumicultura si cartofii (11 milioane de euro disponibili), in ferma zootehnica (81 milioane euro disponibili) si pentru legume si cartofi (53 de milioane de euro disponibili).

De asemenea, sunt disponibili 30 de milioane de euro pentru investitii in zootehnie (productie primara, conditionare si marketing) in zona montana si 326 de milioane de euro pentru acelasi tip de investitie la nivel national.

Pentru investitii privind infiintare, extindere, modernizare in sector legume, inclusiv in spatii protejate, si cartofi (productie primara, conditionare si marketing) cei interesati au la dispozitie fonduri in valoare de 86 de milioane de euro.

Pana pe data de 24 decembrie 2021 se desfasoara etapa a II-a a sesiunii de depunere a proiectelor, in care se pot depune proiectele care au un punctaj egal sau mai mare de 50/ 60 de puncte – pragurile de calitate lunare pentru fiecare componenta sunt detaliate in Anuntul de primire a proiectelor pentru submasura 4.1, disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.

Potrivit AFIR, solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole sunt fermierii a caror exploatatie se situeaza pe teritoriul Romaniei si care desfasoara o activitate agricola. Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate in Ghidul Solicitantului, disponibil pe pagina de internet a AFIR.

Cuantumul sprijinului acordat porneste de la 30% si poate ajunge la maximum 90% din valoarea eligibila, in functie de dimensiunea economica a exploatatiei, de tipul de beneficiar si de investitiile ce urmeaza a se realiza prin proiect.

Investitiile pentru care se poate aplica majorarea cu cate 20% a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de Agromediu si de Agricultura ecologica, investitiile in zone care se confrunta cu constrangeri naturale si cu alte constrangeri specifice, sau, pentru investitiile colective.

Detalii privind tipurile de investitii si conditiile specifice accesarii de fonduri europene pentru investitii in exploatatii agricole pot fi consultate gratuit pe www.afir.info in Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea “Investitii PNDR”, in pagina dedicata submasurii 4.1.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE