Ministrul Chesnoiu: banii din PNS vor merge spre performanta, nu competitii pe hartii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Toate investitiile si schemele de plata din Planul National Strategic – PNS vor fi directionate catre performanta si viabilitate economica a investitiei, nu spre competitii de hartii, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Vin cu o altfel de abordare pentru viitorul PNS, in sensul in care investitiile si schemele de investitii vor fi directionate catre performanta si viabilitatea economica a investitiei, nu catre o competitie de hartii, ci punctaje total aleatorii stabilite de stat.

Daca avem directii prioritare stabilite, atunci trebuie sa indreptam investitiile catre atingerea acelor indicatori.

Citeste si: UE ar putea interzice incalzirea pe lemne. Ministrul Chesnoiu arata vinovatii

Viabilitatea economica in orice investitie trebuie sa primeze mai departe de atingerea unor indicatori mai mult necorelati cu nevoia din piata si de aceea in mod sigur vor exista scheme de finantare si pentru industria berii in Plan National Strategic viitor, pentru ca plecam de la potential si viabilitatea unei astfel de investitii”, a spus Adrian Chesnoiu.

El a precizat ca in prezent se lucreaza la elaborarea PNS, care vizeaza investitiile din Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), iar viziunea sa este ca in Romania sa nu se mai faca strategii care sa raspunda “nevoilor de ieri”.

“Chiar in aceasta dimineata am avut o discutie cu colegii mei din Autoritatea de Management trasandu-le viziunea mea despre ceea ce trebuie ce se intample in agricultura Romaniei in viitor.

Noi nu trebuie sa mai facem planuri strategice si strategii in Romania care sa raspunda nevoilor de ieri, trebuie sa facem strategii care sa raspunda nevoilor viitoare, astfel incat provocarile si riscurile ori vulnerabilitatile ce pot aparea in viitor sa aiba masuri concrete de interventie si de corectie.

Ori in PNS, elaborarea lui va porni de la deficitul de balanta comerciala si de la nevoia in industriile conexe agricultura care sa integreze materia prima rezultata ca urmare a muncii fermierilor.

Lucrul acesta este extrem de important si cred ca industria berii este una dintre industriile care pot performa si pot aduce agricultura Romaniei spre nivelul de performanta pe care ni-l dorim cu totii”, a explicat Chesnoiu.

In opinia sa, Romania trebuie sa produca cat mai multa materie prima astfel incat poluarea cauzata de transportul materiilor prime sa fie cat mai mica si astfel sa se reduca amprenta de carbon.

“Suntem obligati sa producem cat mai multa materie prima in Romania astfel incat poluarea cauzata de transportul materiilor prime sa fie cat mai mica si in felul acesta toate industriile si activitatile economice sa se alinieze la obiectivele ambitioase de mediu cu care Uniunea Europeana a venit in ultima perioada.

Nevoia se va intersecta cu posibilitatea si cu capacitatea fermierilor romani de a se adapta la provocarile viitoare si rolul ministerului cred ca va fi unul destul de practic in sprijinirea industriei berii din Romania”, a adaugat seful MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE