10 plante perene care pot fi cultivate pe un sol umed

Facebook
Twitter

Un sol umed poate fi o provocare chiar si pentru cei mai experimentati gradinari. Iata cateva sfaturi pentru cultivarea de plante in sol umed si 10 culturi perene pe care le poti infiinta pe un astfel de teren.

Un sol aflat in panta sau unul localizat in apropierea unor versanti va fi mereu afectat de precipitatii, cand apa se va acumula pe acesta, cauzand suprafete mlastinoase. Cu toate ca un astfel de sol nu este potrivit pentru cultivarea oricaror plante, exista optiuni de culturi care vor oferi rezultate multumitoare, chiar si in aceste conditii.

Cultivarea pe sol umed

Cresterea de plante intr-un sol saturat de apa este o provocare, deoarece poate ineca radacinile plantelor, care au nevoie de oxigen pentru a respira. Acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor, la dezvoltarea bolilor fungice si, in cele din urma, la moartea plantei.

Daca aveti o zona cu sol umed pentru plantare, trebuie, totusi, ca solul sa se usuce la 24-48 de ore dupa o ploaie.

Daca zona dvs. de crestere indeplineste aceasta calificare, cu o buna gestionare a culturii si plantand culturile potrivite, acest loc poate deveni o gradina productiva.

Zonele de plantare inaltate sunt o idee buna, deoarece permit culturilor dumneavoastra tolerante la umezeala sa aiba acces la apa, precum si sa le fie asigurat necesarul de oxigen, astfel incat radacinile sa fie sanatoase si sa se realizeze absorbtia adecvata a nutrientilor.

Odata ce zona de plantare a fost pregatita corespunzator, exista o multime de culturi din care sa alegeti.

Urmatoarele culturi se pot adapta la solurile umede temporar si pot creste in acele zone care devin mlastinoase imediat dupa o ploaie.

10 culturi pentru solurile umede

#1: Aronia (Aronia Melanocarpa, nume comun: aronia neagra)

Boabele de Aronia au fost catalogate recent drept superaliment, pentru continutul lor ridicat de antioxidanti, chiar mai mare decat cel al afinelor sau a fructelor de soc.

Deoarece sunt consumate sub forma de boabe, ele sunt cel mai adesea congelate pentru a fi folosite in smoothie-uri sau puse in conserve, lichioruri sau in orice alt mod in care pot fi folosite fructe de padure. Aronia se bucura de solul acid.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: totala si partiala

Dimensiune: 90-180 cm inaltime

Daunatori: pasarile

Perioada de recoltare: de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei.

#2: Sparanghel (Asparagus officinalis)

O cultura obisnuita de gradina. Putini oameni stiu ca sparanghelul poate tolera solul umed temporar. Sparanghelul salbatic se gaseste adesea crescand in santuri.

Expunerea la soare: zone insorite

Dimensiune: pana la 150 cm inaltime

Fauna salbatica: Rozatoare

Perioada de recoltare: din februarie pana in iulie.

#3: Afine Americane (Viburnum Trilobum)

Originare din nordul Americii de Nord, afinele americane nu sunt inrudite cu afinele obisnuite, vandute in magazinele alimentare (Vaccinium macrocarpon), desi seamana cu ele atat ca aspect, cat si ca aroma.

Cu un gust astringent, aceste fructe de padure se vor inmuia atunci cand sunt congelate, apoi dezghetate, si sunt cel mai bine savurate preparate in conserve.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: soare total si partial

Dimensiune: 180-360 cm inaltime; poate fi tuns

Fauna salbatica: Nu este foarte afectat de fauna salbatica, dar daca fructele sunt lasate pe rod, vor fi mancate de pasari mai tarziu in timpul iernii.

Perioada de recoltare: de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei.

Citeste si: Gradinarit profitabil in spatii mici: cum creezi paturi de sol pe suprafetele asfaltate?

#4: Afine (Vaccinium macrocarpon)

Acestea sunt  afinele tipice gasite in magazinele alimentare si planta este cultivata comercial in mlastini artificiale. Necesita sol acid.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: mare

Dimensiune: 10-25 cm inaltime

Fauna salbatica: pasarile si alte rozatoare care cauta adapost in aceasta planta pitica si care se hranesc cu fructele sale. Polenizatorii apreciaza florile de afine.

Perioada de recoltare: mijlocul pana la sfarsitul toamnei.

#5: Struguri Fox (Vitis labrusca)

Strugurii Fox sunt originari din estul Americii de Nord si sunt bine cunoscuti pentru boabele rosii, cunoscute in termeni populari drept „Concord” si cele albe „Niagara” folosite ca struguri de masa, sucuri si jeleuri.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: ridicate

Dimensiune: Daca nu este ingrijita, vita de vie va continua sa creasca la nesfarsit. Strugurii cultivati in gradina sunt de obicei cultivati pe un foisor sau pe o suprafata care sa permita viei sa se agate.

Fauna salbatica: Multe pasari si mamifere.Vita trebuie protejata in primul an de la infiintare.

Perioada de recoltare: de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei.

#6: Zmeura rosie americana (Rubus idaeus var. strigosus)

Acest fruct nativ nord-american este mai tolerant la solul umed decat alte soiuri de zmeura.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: ridicata

Dimensiune: 90-180 cm

Fauna salbatica: Multe pasari si mamifere mici se bucura de aceste fructe de padure, in timp ce alte ierbivore se vor hrani cu frunzele.

Perioada de recoltare: La mijlocul verii, precum si toamna.

#7: Rubarba (Rheum x cultorum, rubarba de gradina)

Rubarba este o planta perena cunoscuta pentru tulpinile sale comestibile. Frunzele mari – desi otravitoare – umbresc solul si sunt utile ca mulci.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: ridicata

Dimensiune: 90-150 cm

Fauna salbatica: nu este o sursa cunoscuta de hrana pentru animale salbatice.

Perioada de recoltare: Rubarba este recoltata primavara, cand tulpinile au 20-45 cm lungime. Lasati cel putin doua tulpini pe planta pentru a mentine plantele in crestere de la un an la altul.

#8: Nuc Hickory (Carya laciniosa)

Acest copac, cu lemn de esenta tare, se gaseste in mod obisnuit in zonele de ses si in campiile inundabile. Desi are o crestere lenta, produce cea mai mare si cea mai gustoasa nuca de hickory din America de Nord.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: mare

Dimensiune: 210-300 cm

Fauna salbatica: pasarile si mamiferele mici se bucura de nuci. Protejati copacii cand sunt tineri.

Perioada de recoltare: toamna

#9: Taro (Colocasia esculenta)

Taro este o planta tropicala cultivata cel mai des pentru radacinile sale comestibile, in timp ce frunzele pot fi consumate intocmai ca spanacul. Ambele trebuie gatite bine inainte de a fi mancate.

Polenizare: autofertila

Expunerea la soare: ridicata

Dimensiune: 120-150 cm

Fauna salbatica: Se spune ca este rezistenta la iepuri si alte rozatoare, insa nu intotdeauna.

Perioada de recoltare: Recoltati tuberculii de taro inainte de primul inghet. Frunzele pot fi recoltate de indata ce se deschid, dar lasati unele pe planta, astfel incat sa poata creste si in anul urmator.

#10: Menta (mentha, spp.)

Plantele din familia mentei sunt deosebit de tolerante la zonele cu sol umed. Menta este o planta aromatica versatila si in bucatarie si poate fi folosita cu multe feluri de mancare, de la feluri principale pana la desert, de la fructe si inghetata, pana la antreuri pe baza de carne.

Expunerea la soare: partiala

Dimensiune: 60-90 cm

Fauna salbatica: Din cauza mirosului sau puternic, menta nu este atacata de fauna salbatica.

Perioada de recoltare: tot sezonul de vegetatie. De obicei, va muri iarna. Pastrati florile taiate pentru cea mai buna aroma de menta sau lasati-le sa infloreasca pentru a atrage polenizatorii.

REZUMAT:

Desi solul umed poate reprezenta o provocare pentru gradinari, exista foarte multe oportunitati de care puteti profita. Puteti alege dintr-o multime de moduri prin care sa valorificati solul si o multime de plante pe care sa le cultivati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE