Azomures poate sista productia de ingrasaminte. Care sunt efectele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre consecintele pe care o eventuala sistare a productiei de ingrasaminte le-ar avea asupra agriculturii. In cele ce urmeaza va redam comunicatul MADR, remis Stiri Agricole.

„Referitor la informatiile publice privind sistarea productiei de ingrasaminte pe baza de azot a companiei AZOMURES, Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale evalueaza consecintele directe asupra productiei din anul 2022 ale unei eventuale intreruperi a productiei de ingrasaminte de catre principalul producator de fertilizanti pentru agricultura din Romania.

La solicitarea ministrului Adrian Chesnoiu, o echipa de specialisti lucreaza la identificarea unor solutii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scaderea productiei agricole si a limita efectele in evolutia preturilor produselor agricole primare din recolta anului viitor.

Citeste si: Vesti bune de la MADR. Incepe depunerea cererilor pentru subventia la motorina

Evaluam impactul economic si social generat de sistarea temporara a productiei de fertilizanti. Suntem preocupati de mentinerea productiei agricole la un nivel care sa asigure necesarul de consum la preturi care sa nu afecteze populatia. Voi propune spre analiza Guvernului masuri concrete pentru sustinerea fermierilor si mentinerea stabilitatii productiei de produse agricole primare si produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Anual, in Romania se cultiva circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importanta o au culturile de baza care contribuie la siguranta alimentara a populatiei. Pentru realizarea unor productii constante este importanta indeplinirea tuturor verigilor tehnologice, utilizarea ingrasamintelor avand rolul de a asigura stabilitatea productiei si un garant al viitoarelor recolte.

Abandonarea fertilizarii de baza cu azot sau reducerea cantitatilor de ingrasamant utilizate pentru culturile agricole creste riscul reducerii productiei de anului viitor cu pana la 30%. Azomures este producatorul de ingrasaminte pe baza de azot care asigura 50% din fertilizantii necesari agriculturii romanesti.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE