Ministrul Chesnoiu, despre infrastructura de irigatii: fermierii au nevoie sa actionam rapid

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dezbaterile cu privire la elaborarea Planului National Strategic (PNS), conduse de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian CHESNOIU, au continuat miercuri, 12 ianuarie 2022, in sistem de videoconferinta.  

La discutiile cu privire la interventiile aferente investitiilor in domeniul irigatiilor au participat aproximativ 100 de persoane, asociatii si federatii ale fermierilor, precum si experti din cadrul institutiilor implicate in implementarea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

Citeste si: Programul “Legume in spatii protejate” se modifica. Schimbarile anuntate

In cadrul discutiilor, ministrul Chesnoiu a subliniat importanta dezvoltarii infrastructurii secundare de imbunatatiri funciare, prezentand, ca element de noutate, introducerea interventiei privind infiintarea sistemelor de irigatii la nivelul fermei.

La nivelul ministerului lucram deja la imbunatatirea cadrului normativ pentru finantarea investitiilor in sistemele de irigatii, astfel incat sa aducem apa mai aproape de exploatatie si planta.

Stim ca lucrarile de investitii in infrastructura mare necesita o perioada indelungata de timp pentru implementare. De aceea, este foarte important sa intervenim, astfel incat, din bugetul anului 2023, sa finantam investitiile care privesc atat infrastructura principala, sistemele locale, cat si infrastructura de desecare.

Fermierii au nevoie sa actionam rapid si eficient”, a declarat ministrul CHESNOIU.

In cadrul intalnirii au fost prezentate liniile generale privind finantarea sistemelor si a infrastructurii de irigatii in PNS 2023-2027.

Pentru modernizarea infrastructurii de irigatii propunerea este ca alocarea publica totala sa fie de 400 milioane euro cu o intensitate a sprijinului public nerambursabil raportata la costurile eligibile per proiect de 100%. In ceea ce priveste infiintarea sistemelor de irigatii, este propusa o alocare publica de 100 milioane euro, cu o valoare maxima a sprijinului de 500.000 euro/beneficiar, iar intensitatea sprijinului public nerambursabil, raportata la costurile eligibile per proiect, de 65%.

Propunerile transmise de asociatiile si federatiile fermierilor vor fi analizate, iar in elaborarea PNS, MADR se va raporta strict la obligatiile prevazute in regulamentele europene si la indicatorii de rezultat.

La consultari au mai participat: Sorin Moise – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AMPNDR), Cristiana CONSTANTINESCU – director in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Agricole (AFIR), Liviu BODOLAN – sef serviciu AMPNDR, precum si reprezentanti ai APIA, AFIR, INS, MMAP, MFE, ANSVSA, ANZ, Consiliul Concurentei, ASF, ANPM, ANAP, ANIF, INCE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE