Ministrul Agriculturii: PNS trebuie dezbatut cu fermierii

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, sustine ca isi doreste ca toate programele de sprijin pentru agricultura sa fie dezbatute cu fermierii, pentru ca acestia sa contribuie in mod activ la programele care le sunt destinate.

De aceea, Planul National Strategic nu va fi depus pana la finalul anului, pentru ca acesta sa poata fi dezbatut cu toti cei interesati, a mai spus seful MADR.

„Nu vom depune Planul National Strategic pana la finalul anului, pentru ca el trebuie sa fie dezbatut intr-un proces transparent cu fermierii pentru ca acest Plan National Strategic sa nu fie un esec asa cum a fost PNRR in ceea ce priveste fondurile alocate pentru agricultura.

Pentru ca in PNRR agricultura Romaniei are zero euro centi alocati si astazi unii care au uitat agricultura vad ca o redescopera doar in interes politic si al speculei politice.

Citeste si: Subventia la bovine: eliminarea plafonarii, un pericol pentru micii crescatori

Noi ne dorim ca fermierii sa contribuie activ la construirea programelor noastre, programelor destinate fermierilor romani, si Planul National Strategic trebuie sa fie un document care sa raspunda specificului agriculturii din Romania si al fermierilor romani, pentru ca avem nevoie sa devenim viabili si sustenabili din punct de vedere economic.

Finalizam si acest program, il vom incarca in sistemul electronic al Comisiei Europene si vom reusi sa negociem pentru Romania alocarile in functie de prioritatile pe care le avem in sectorul agroalimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Acesta a vorbit si despre nevoia de capital a fermierilor romani si modalitatile prin care Guvernul poate veni in sprijinul acestora.

„Pe termen scurt, fermierii au nevoie de capital. (…)

Am ajuns la concluzia ca trebuie sa punem la dispozitia fermierilor romani si a producatorilor din industria alimentara, capital.

Avem nevoie, e o batalie economica cu riscuri multiple cauzate de criza energetica si criza gazelor naturale ce au adus dezechilibre in toate sectoarele.

Fermierii romani au nevoie de capital.

Si vom lansa cat de curand posibil Programul RuralInvest, care vizeaza pe de o parte, asigurarea capitalului de lucru pentru fermieri, vizeaza capital pentru retehnologizare si automatizare a industriei alimentare, capital pentru cofinantarea proiectelor pentru asigurare a independentei energetice, pentru ca, din Fondul de Modernizare si din fondurile alocate prin PNRR, o parte din bani trebuie sa mearga catre fermieri si catre industria alimentara, astfel incat, prin investitiile in surse de energie regenerabila, fermierul roman sa elimine macar acest risc, al asigurarii din punct de vedere energetic si sa isi asigure independenta energetica”, a spus ministrul Agriculturii.

El a aratat ca se are in vederea si oferirea de fonduri fermierilor pentru achizitii de terenuri agricole.

„Nu putem sa uitam capitalul destinat achizitiei de terenuri agricole, pentru ca fermierii romani trebuie sa reintre in posesia suprafetelor pe care, din varii motive, in ultimii ani le-am pierdut, si trebuie sa le asiguram suportul pentru achizitia acestor terenuri.

Sunt doar o parte din sursele si modalitatile concrete cu privire la zona de capital si cu siguranta veti putea vedea in perioada urmatoare lansarea programului si modul de punere in aplicare”, a mai afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, impreuna cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu si ministrul Finantelor, Adrian Caciu, au efectuat vineri, o vizita de lucru in judetul Iasi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE