Subventia la bovine: eliminarea plafonarii, un pericol pentru micii crescatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Informatiile aparute recent in spatiul public, conform carora subventia la bovine nu ar mai trebui plafonata la 250 de capete, poate reprezenta un subiect de ingrijorare pentru micii crescatori, care ar putea pierde sprijinul, in pofida marilor exploatatii.

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, vorbeste despre aceasta situatie si explica principalele motive pentru care plafonarea poate avea efecte dezastruoase pentru micii fermieri.

In cele ce urmeaza va redam interventia oficialului european:

„Menținerea plafonului de 250 de bovine la Sprijinul Cuplat în Zootehnie este indispensabilă și obligatorie pentru supraviețuirea fermierilor mici și mijlocii!

Citeste si: Fonduri europene 2022: finantare pentru infiintarea sau modernizarea infrastructurii de baza

Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ) trebuie să se mențină la pragul actual de maxim 250 de taurine. Acest sprijin este esențial pentru fermele mici și mijlocii. Încă de la început, vreau să fiu foarte clar în privința pragului maxim!

Acesta nu trebuie eliminat ci, dimpotrivă, trebuie menținut! Politica Agricolă Comună își propune în principal sprijinirea fermelor de familie, responsabilizând în acest sens atât Uniunea Europeană, cât și statele membre.

Sprijinul este gândit pentru fermele sub 250 de capete deoarece acestea au nevoie ajutor financiar, mult mai mult decât întreprinderile mari, deoarece acestea se pot capitaliza din alte surse cu finanțare europeană.

Poziția mea a fost și este una fermă cu privire la păstrarea pragului de 250 de capete deoarece am primit semnale din toată țara să mă pronunț pe acest subiect.

Fermierii au nevoie de acest sprijin pe care noi, cei din Parlamentul European, ne-am bătut să poată fi acordat.

Eliminarea acestui prag ar avea efecte dezastruoase pentru agricultori, deoarece ei și familiile lor depind existențial de această subvenție, dar și pentru pentru a se dezvolta și tehnologiza.

Totodată, este foarte important de reținut faptul că actorii economici care susțin eliminarea acestui prag nu trebuie priviți ca fiind definitorii pentru sector, deoarece numărul fermelor cu mai puțin de 250 de capete este estimat în jurul cifrei de 160.000, în timp ce numărul celor peste 250 este aproximativ 200.

Un amănunt pentru cei care au “ochi sa audă și urechi sa vadă”! De regulă, ferma medie în sectorul zootehnic este de 100-150 capete la nivel de UE.

La nemți, la francezi, italieni sau ce or mai fi…. Repet, vorbim de ferma medie. În același timp, nu numărul fermelor de o dimensiune sau alta este important, ci faptul că de regulă, fermierii mici și mijlocii acționează de multe ori în zone cu constrângeri naturale, mai puțin populate și cu efecte benefice pentru mediu.

Totodată, au și un impact major pentru prevenirea depopulării zonelor rurale și produc alimente cu înaltă valoare nutritivă pentru lanțul scurt de aprovizionare.

Atrag atenția că în lipsa unui Plan Național Strategic ancorat în obiectivele generale ale Politicii Agricole Comune, descrise mai sus, riscăm ca acesta să fie respins, iar România să piardă startul obținerii finanțărilor europene!

Am convingerea fermă că Ministerul Agriculturii din România este conectat la discuțiile din Bruxelles astfel încât PNS-ul nostru să fie ancorat în nevoile majorității fermierilor și realitățile din teren!”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE