Fertilizarea de primavara a principalelor culturi. Cum se realizeaza?

Facebook
Twitter

Pentru un fermier, primavara este anotimpul in care vor reincepe lucrarile agricole, si, odata cu ele, fertilizarea.

Cu toate ca temperaturile de afara sunt inca scazute si iarna nu-si va iesi din drepturi prea curand, este important sa fim pregatiti, inca de pe acum, cu toate elementele necesare pentru a realiza fertilizarea de sezon.

Operatiunea este una importanta pentru buna dezvoltare a culturilor de camp, iar in cele ce urmeaza iti vom oferi cele mai importante sfaturi pentru a o realiza in cele mai bune conditii:

Fertilizarea de primavara: ce nutrienti folosim?

Fertilizarea de primavara este a doua operatiune de acest fel, dupa fertilizarea de baza, realizata inainte de insamantarea plantelor, insa are o importanta deosebita si va influenta in mod direct modul in care plantele noastre se vor dezvolta si, implicit, productivitatea culturii.

Tipul de fertilizanti folositi pot sa difere, in functie de tipul exploatatiei, iar culturi de soia sau de floarea soarelui vor avea anumite nevoi particulare de nutrienti.

Totusi, pentru fertilizarea de primavara, este recomandata folosirea de ingrasaminte cu un continut bogat de azot (N), spre deosebire de cea de toamna, unde au primat ingrasamintele pe baza de fosfor (P) si potasiu (K).

Fertilizarea de primavara: cantitatea aplicata la hectar

Pentru ca fiecare planta de cultura are propriile nevoi de nutrienti, este important sa tinem cont de cantitatea recomandata la hectar, astfel incat sa obtinem o productivitate multumitoare.

De exemplu, la grau, este recomandata aplicarea de aproximativ 60 de kg de azot/ha, atunci cand planta isi reia ciclul de vegetatie, pana la aparitia primului nod al tulpinii.

La rapita, se vor folosi 90 kg de azot/ha, cu o dubla aplicare. Prima va fi efectuata chiar la inceputul primaverii, cand se va fertiliza cu o prima doza de 50 kg/ha, urmand ca la inceputul lunii aprilie sa se aplice si restul de 40 kg de azot ramase.

Ce ingrasaminte folosim pentru fertilizarea de primavara?

Pentru fertilizarea de primavara, este necesara utilizarea de ingrasaminte bogate in azot, printre care:

Azotatul de amoniu

Este printre cele mai folosite ingrasaminte pentru fertilizarea de primavara, datorita continutului sau, de pana la 30%, de azot sub forma nitrica si amoniacala, cu un grad ridicat de asimilare rapida in sol.

Ureea

Ureea are avantajul de a fi un ingrasamant solubil in apa, cu un continut de azot de pana la 50%. Fertilizantul este unul de sinteza, organic, si este distribuit sub forma de granule rotunde, de culoare alba.

Nitrocalcarul

Este un ingrasamant realizat din combinatia azotatului de amoniu cu carbonatul de calciu, cu o concentratie moderata de azot, cuprinsa intre 15 si 30%. Se foloseste, de regula, pentru solurile acide, la plantele care nu au un necesar foarte mare de azot.

Aspecte de tinut cont pentru o fertilizare optima

Pentru a ne asigura ca fertilizarea este una eficienta, si productiva, este necesar sa fie intreprinse o serie de verificari premergatoare, prin care sa cunoastem cu exactitate atat cantitatea de ingrasamant ce trebuie aplicata, cat si perioada optima in care aceasta trebuie folosita.

In primul rand, este necesar sa stabilim starea de vegetatie a culturilor agricole, dar si o analiza pe o adancime de sol 0-90 cm, astfel incat sa descoperim rezerva de azot la desprimavarare, dar si densitatea plantelor, in functie de boabele care au germinat.

In ceea ce priveste perioada de administrare, se recomanda ca fertilizarea sa se realizeze pe o vreme rece si umeda, astfel incat sa reducem, pe cat posibil, pierderile de nutrienti, prin evaporare sau o absorbtie deficitara in sol.

Totusi, este indicat ca fertilizarea sa nu se realizeze atunci cand solurile sunt inca acoperite de zapada, pentru ca acest lucru va duce la pierderi majore ale cantitatii de azot.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE