Un nou sistem permite reducerea cotei TVA pentru anumite bunuri si servicii, printre care si produsele alimentare, pana la 0%.
Acest sistem va fi adoptat in acest an si poate fi implementat de statele membre in cel putin un an, se arata intr-un document PwC.
Normele UE privind TVA urmeaza sa fie actualizate in prima parte din 2022, avand in vedere ca modificarile au fost adoptate de Consiliul ministrilor de finante ECOFIN si urmeaza sa fie adoptate de Parlamentul European, precizeaza Anghel, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
In prezent, legislatia comunitara permite utilizarea cotelor reduse de TVA fata de cota standard, dar fara a fi mai mici de 5%, pentru o lista de produse si servicii prevazute in anexele directivei comunitare de TVA.
Citeste si: Ce contin produsele “pate de porc” din comert? O analiza ANPC
Prin procesul legislativ de actualizare a listei, intentia este sa li se ofere guvernelor mai multa flexibilitate in aplicarea cotelor de TVA, precum si oportunitatea de a recupera mai bine pierderile economice generate de pandemie si de a investi mai mult in transformarea verde si digitala.
In total, propunerea de modificare a directivei de TVA vizeaza 24 de categorii de produse din domeniile mediului, digitalizarii si sanatatii.
O rata sub 5 % va putea fi aplicata pentru 7 dintre aceste 24 de produse si servicii: livrarea de alimente, apa, produse farmaceutice, echipamente medicale, transportul de persoane si bagaje, livrarea de carti, reviste, ziare si livrarea de panouri solare.
In prezent, in Romania, cotele aplicabile livrarii produselor alimentare sunt de 9%, respectiv 5% daca acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant / catering si daca sunt produse de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale certificate corespunzator.