Pentru a asigura o dezvoltare optima a pomilor fructiferi, este necesar sa aplici tratamentele adecvate, prin care sa iti protejezi livada de atacul bolilor si al daunatorilor.
Boli precum rapanul si fainarea ataca frunzele pomilor, existand posibilitatea ca acestea sa se extinda si asupra florilor si a fructului, iar in cazul unei contaminari extreme, intreaga productie de fructe poate fi compromisa.
Majoritatea bolilor care afecteaza pomii isi fac simtite efectele dupa inmugurire, odata ce temperaturile exterioare au crescut si au trecut de 7 grade Celsius. Si umiditatea este un factor care poate favoriza dezvoltarea bolilor. Rapanul se poate extinde si provoca pagube atunci cand frunzele plantelor sunt acoperite de apa pentru mai mult de 9 ore, consecutiv, existand posibilitatea ca aceasta sa se extinda si asupra rodului, daca nu sunt luate masuri.
Atunci cand vine vorba despre pomii fructiferi, este necesar sa acorzi o atentie sporita aplicarii unor tratamente optime, intocmai precum ai proceda in cazul unei culturi de grau, porumb, orzoaica sau rapita, pentru ca, lipsa actiunilor potrivite, se poate dovedi extrem de pagubitoare.
Pentru a preveni o astfel de contaminare si pentru a asigura rodirea, in cele mai bune conditii, este necesar sa aplici tratamentele fitosanitare potrivite. Iata cum se realizeaza stropirea de primavara a pomilor fructiferi.
Cand trebuie realizata stropirea pomilor fructiferi?
In mod ideal, perioada optima de stropire a pomilor fructiferi este cea in care plantele sunt inca in repaus vegetativ, iar temperaturile exterioare au depasit 5-6 grade Celsius, pe timpul zilei, si 0 grade Celsius pe timpul noptii. Cu toate ca este importanta, stropirea pomilor iarna poate poate fi suplinita si primavara, prin aplicarea substantelor fitosanitare potrivite, in cazul in care nu ai reusit sa intreprinzi aceasta activitate la momentul potrivit.
Pentru stropirea de primavara, este recomandat sa alegi o zi fara vant si fara umezeala, si sa te asiguri ca nu se vor inregistra ploi, cel putin pentru cateva ore de la aplicarea tratamentului. In cazul in care ploua, este necesara reluarea intregii operatiuni.
Dupa primul tratament aplicat, este necesar sa astepti cel putin o saptamana pana la urmatorul, iar apoi sa intervii pe parcursul sezonului si sa te asiguri ca pomii au beneficiat de aproximativ 5 stropiri, pe parcursul unui an.
Cum se desfasoara stropirea pomilor fructiferi
Pentru a obtine un grad de protectie ridicat impotriva bolilor, dar si pentru a beneficia de o solutie rentabila, este necesar sa folosesti tratamentele potrivite, atunci cand stropesti pomii fructiferi. Printre cele mai indicate solutii se numara zeama bordeleza (piatra vanata), care contribuie la protejarea pomilor de o mare varietate de boli, printre care focul bacterian, moniloza sau patarea frunzelor.
Desi eficienta, zeama bordeleza nu este singurul tratament pe care ar trebui sa te bazezi atunci cand efectuezi stropirea pomilor din livada. De pilda, un tratament care are in compozitia sa prohexadion si calciu, va proteja pomii de focul bacterian si va contribui, in egala masura, la dezvoltarea optima a coroanei si a frunzelor/fructelor.
Pentru combaterea rapanului, una dintre cele mai pagubitoare boli la pomii fructiferi, se recomanda tratamente care contin fosfati de potasiu si Ditianon, care se pot dovedi utile atat pentru combaterea bolii, cat si in scop preventiv, pentru a creste gradul de rezistenta al pomilor si stimula mecanismele naturale de aparare a plantelor.
In cazul in care se doreste aplicarea unui tratament cu spectru larg de actiune, care se va dovedi eficient pentru combaterea celor mai comune boli ce pot afecta pomii fructiferi, se recomanda folosirea unui fungicid care are in compozitie fluxapiroxad si difenoconazol, substante eficiente pentru a inhiba germinarea sporilor, dar si pentru a asigura un control preventiv.
Atentie, concentratia fungicidelor si cantitatea de solutie ce trebuie aplicata pot sa difere, in functie de specificatiile produsului ales, asa ca este important sa verifici instructiunile producatorului cu privire la aplicare.