SPA OLT, despre problemele noului program de sustinere a productiei de legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multe importante asociatii de fermieri isi arata nemultumirea fata de conditiile impuse in programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate si explica de ce multe dintre conditiile impuse nu sunt fezabile. In cele ce urmeaza va redam documentul SPA Olt, remis Stiri Agricole.

Analizand draftul de hotarare pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSTINERE A PRODUCTIEI DE LEGUME IN SPATII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis catre MADR urmatoarele observatii si propuneri :

  1. Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spatii protejate precum si perioada maxima de recoltare prezentata in DRAFT ( 10 iunie ) sunt imposibil de atins de catre potentialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor in spatii protejate regasita si in TRATATUL DE LEGUMICULTURA cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor in solarii incepe pentru ciclul 1 din  martie pana in aprilie ( perioada in care conform DRAFT –ULUI  beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face incepand cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii incepand cu luna iunie si pana in luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75  zile de la plantare.

Citeste si: Fost ministru al Agriculturii trage semnalul de alarma: criza alimentara bate la usa

In sprijinul celor afirmate de noi va rugam sa consultati atat TRATATUL DE LEGUMICULTURA cat si alte lucrari de specialitate, institutii de invatamant de profil precum, si specialistii statiunilor de cercetare legumicola existente la aceasta data in Romania.( SCDL BUZAU si SCDL BACAU, ICDLF VIDRA etc).

Pentru buna desfasurare a programului si pentru ca acesta sa fie accesat de catre un numar cat mai mare de fermieri  va propunem  ca pentru ciclul 1 productia de tomate destinata comercializarii sa fie de 3000 kg /1000 mp si  perioada de valorificare sa fie prelungita pana la data de 15 iulie, data de la care incepe recoltarea tomatelor cultivate in camp deschis. Totodata consideram  ca fermierii  trebuie sa fie stimulati  pentru aplica corect   tehnologia de cultura a tomatelor si nu trebuie sa fie constransi pentru a aplica diverse metode de maturare si coacere fortata a fructelor.

Toate aceste argumente sustin o productie sanatoasa, gustoasa  si de calitate superioara pentru hrana consumatorului roman.

  1. Conform art. 11 si 12  din  DRAFT vor fi efectuate doua vizite in teren, una pentru verificarea infiintarii culturii iar cealalta cu 7 zile inainte de recoltare.

Propunem ca vizita sa fie efectuata doar o singura data cu minim 15 zile inainte de recoltare.

Sustinem acest lucru pentru a veni in sprijinul lucratorilor DAJ si in conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul ca  alocarea de forta umana si financiara nu s-ar justifica  avand in vedere faptul ca vizita expertilor inainte de recoltare justifica si infiintarea culturii.

  1. Am observat ca bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.

Avand in vedere ca  un singur  beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de productie , la un calcul sumar putem observa ca doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plata.

Din experienta anilor precedenti putem observa ca numarul beneficiarilor a crescut constant , doar in anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari  iar in anul 2021 au intrat la plata in jur de 15000 beneficiari. Dupa aproximarile noastre anul acesta vom avea inscrisi in program un numar de 20000-25000 de solicitanti.

In acest context cerem majorarea plafonului cu cel putin 35 milioane euro si garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.

  1. Propunem introducerea in ciclul 1 de productie si a urmatoarelor legume, pe langa tomate:   

– ardei gras,  kapia, gogosar si iute 1600 kg/1000 mp

  • castraveti , 3000 kg /1000 mp
  • vinete, 2000 kg /1000 mp
  • fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,

iar acestea sa se regaseasca si pentru ciclul 2 de productie alaturi de ceapa verde, spanac, salata verde pentru a nu crea supraproductie de tomate in piata si pentru a da posibilitatea fermierului sa aleaga tipul de legume pe care il cultiva si perioada optima de cultivare, acesta avand posibilitatea sa opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.

  1. Pentru ceapa verde si salata va reamintim ca acestea se comercialieaza atat in pietele agroalimentare cat si catre pietele de engross, si retail la legatura /bucata , si nu la kg, cum se specifica in DRAFT, punand in imposibilitate atat evaluatorii DAJ in determinarea cantitatilor comercializate cat si  fermierii sa factureze sau sa emita file din carnetul de comercializare .

Propunem transformarea kg in bucati /legaturi astfel :

  • Ceapa verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
  • Salata 3000 buc /1000 mp

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE