Subventii legume in spatii protejate 2021: APIA, anunt despre campania de depunere a cererilor

Facebook
Twitter

APIA informeaza ca in data de 20 iulie 2021, s-a incheiat perioada de depunere a cererilor de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate, fiind depuse un numar de 14.239 cereri pentru o suprafata solicitata de 1532,28 hectare. (In Anexa regasiti situatia cererilor depuse pe fiecare judet in parte si suprafata solicitata).

Conform legislatiei in vigoare, dupa etapa de primire a cererilor, in vederea stabilirii eligibilitatii acestora, APIA realizeaza controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse.

Conform HG nr.651/2021, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, dupa depunerea notificarii cu 10 zile calendaristice inainte de inceperea valorificarii productiei, APIA efectueaza verificari pe teren privind existenta suprafetelor si a culturilor declarate, iar reprezentantii Directiilor Agricole Judetene realizeaza evaluarea productiei de legume inainte de recoltare.

Valorificarea productiei se va efectua in perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atesta valorificarea productiei si registrul de evidenta a tratamentelor vizat de catre autoritatea fitosanitara vor fi depuse pana la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.

In urma controalelor pe teren realizate, datele se introduc in sistemul informatic al APIA si in functie de datele operate si verificate in aplicatia informatica, sistemul calculeaza automat pentru fiecare beneficiar:

  • suma la care are dreptul solicitantul avand in vedere ajutoarele de minimis incasate;
  • suma cuvenita, cu respectarea principalelor conditiilor prevazute de legislatia in vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis.

Valoarea maxima in euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultura /1.000 mp /beneficiar este de 2.000 euro si se acorda in lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de catre Banca Centrala Europeana, la data de 30 septembrie 2020, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020.

Mai multe informatii referitoare la criteriile de eligibilitate, termene si conditii se regasesc in Hotararea de Guvern nr. 651/2021 pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE