septembrie 19, 2021

Ministrul Oros: Programul „Tomata” se transforma in programul „Legume in spatii protejate”. Care sunt avantajele pentru fermieri?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca programul „Tomata” se va transforma intr-unul mult mai amplu, care se adreseaza tuturor cultivatorilor de legume in spatii protejate. Seful MADR a mai adaugat ca legumicultorii vor beneficia de suma de 150 de milioane de euro in urmatorii doi ani, pentru infiintarea de sere si solarii, si de 50 de milioane de euro pentru procesarea si depozitarea productiei.

„Programul Tomata, la fel cum am spus in tot anul trecut, s-a derulat pe o perioada de 4 ani. Orice forma de schema de sprijin de stat functioneaza intre 3 si 4 ani. Se directioneaza anumite sume catre un sector aflat in dificultate, dupa care forma aceea de sprijin se muta intr-o alta zona. Din nefericire, nu intotdeauna acest program a avut efect, deoarece constant, in fiecare an, importurile de tomate au crescut, apoi in multe locuri programul a fost fraudat pentru ca nu era foarte sigur din punct de vedere al managementului programului si au fost foarte multi fermieri sau asa-zisi fermieri care au beneficiat de acest program, iar banii in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la cei care chiar produceau tomate in spatii protejate. La fiecare intalnire legumicultorii ma intrebau acelasi lucru – de ce doar tomata, nu mai sunt si alte legume? Tocmai de aceea anul acesta o sa extindem aceasta forma de sprijin si o sa o transformam in legume in spatii protejate, iar legumicultorii sa produca acele legume pe care piata le cere”, a declarat Adrian Oros vineri la Parlament, chestionat daca va fi extins programul „Tomata” si la alte legume.

Oros a mai precizat ca „in urmatorii 2 ani, am alocat 150 de milioane euro prin Programul de Tranzitie pentru sere si solarii, bani distincti”.

„De asemenea, pentru procesare si depozitare – 50 milioane euro. Anul acesta, legumicultorii vor primi pentru legume in spatii protejate sprijin cuplat de 4.600 euro. Acestea sunt sumele totale legate de legumicultura pe anul acesta”, a mai spus Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE