Ministrul Oros, la consiliul Agrifish: concluziile depre platile pentru tinerii fermieri si despre masurile de sprijin pentru crescatorii de bovine

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a participat la consiliul Agricultura si Pescuit, organizat la Bruxelles, prima reuniune de acest fel organizata sub presedintia slovena. Inainte de intalnire, ministrul a vorbit despre compromisurile ce trebuie facute la nivel european pentru evitarea birocratiei, dar si despre nevoia unei flexibilitati a politicilor de sprijin, astfel incat sa poata fi implementate in toate statele membre.

„Noi avem o structura a fermelor mai speciala in Europa. Avem cateva sute de mii de ferme de subzistenta, cateva sute sau mii de ferme foarte mari, dar si cateva zeci de mii de ferme medii care prind contur si pe care vrem sa le ajutam. Am dorit ca acest lucru sa fie lasat la indemana statului membru pe principiul subsidiaritatii. Pana la urma am obtinut acest acord”, a explicat Oros, in conferinta de presa sustinuta pe 13 iulie.

Potrivit sursei citate, in cadrul acordului s-a decis continuarea sprijinului pentru tinerii fermieri, prin accesarea unui procent de 3% pentru ambii piloni, iar pentru eco-scheme s-a ajuns la un compromis de 25% din fonduri, cu precizarea ca, in primii doi ani, tot ceea ce nu se cheltuie peste 20% sa poata fii utilizat si banii sa nu fie pierduti.

„Avem un grup de lucru care se ocupa doar pe eco-scheme, vom face niste workshopuri cu celelalte state membre pentru a vedea ce tipuri de eco-scheme doresc sa implementeze, dar si cu asociatiile de fermieri reprezentative, mai ales ca avem aceasta flexibilitate ca eco-schemele sa fie diferite in functie de zonele din tara. Este foarte important ca eco-schemele sa fie accesate pentru ca sunt obligatorii pentru tarile membre, dar voluntare pentru fermieri. Daca nu sunt accesate, banii aceea se pot pierde”, a mai spus demnitarul.

Oros a mentionat ca a aparut un punct „care a suparat pe toata lumea” in noua reforma a PAC, respectiv conditionalitatea sociala, si care, in opinia sa, daca s-ar implementa ar duce la mai multa birocratie.

„A aparut un punct pe ordinea zi care a suparat pe toata lumea, conditionalitatea sociala, si anume: Parlamentul European dorea ca agentiile de plati, APIA respectiv AFIR, sa intervina in conflictele de munca intre fermieri si angajati, sa participe la acele anchete si chiar sa suspende platile pana la rezolvarea acelor conflicte de munca. Am spus ca acest lucru ar duce la o sarcina administrativa si la o birocratie in plus, dar ar putea da nastere la unele abuzuri, iar fiecare tara membra are propria legislatie si propria institutie care se ocupa de conflictele de munca si ca nu trebuie amestecata Politica Agricola Comuna cu aceste conflincte de munca. Este foarte importanta componenta ecologica, este foarte importanta componenta sociala, dar trebuie sa tinem cont si de componenta economica”, a transmis Oros.

Conform ministrului de resort, dupa acest acord vor trebui scrise cele trei regulamente si pe baza lor se va scrie Planul National Strategic (PNS). „In aceasta perioada avem o gandire in ceea ce inseamna PNS, am facut analiza nevoilor, le discutam cu asociatiile fermierilor, iar pentru eco-scheme am facut acele grupuri, unde incercam sa simulam cat mai multe tipuri de eco-scheme in functie de zona, astfel incat ele sa fie acceptate de fermieri si banii sa fie absorbiti”, a mentionat ministrul Agriculturii.

Unul dintre punctele importante pe ordinea de zi la Consiliul Agricultura si Pescuit de la Bruxelles vizeaza planul de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, ministrii fiind invitati sa aprobe concluziile Consiliului privind planul de actiune al UE pentru dezvoltarea productiei ecologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE