Ploile abundente au afectat puternic calitatea graului. „O parte importanta din recolta va putea fi vanduta doar ca nutret”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Precipitatiile intense inregistrate in ultimele zile au afectat serios calitatea productiei de grau din acest an, in mai multe state europene, iar fermierii sustin ca majoritatea recoltei nu va putea fi folosita pentru panificatie, ci va trebui sa fie comercializata in scopuri furajere, la un pret mai mic.

Situatia este similara in celelalte state din Uniunea Europeana, in conditiile in care zone din Franta si Germania au inregistrat luna trecuta o cantitate dubla de precipitatii fata de valoarea normala. Chiar daca firma de consultanta Strategie Grains mizeaza pe o majorare a productiei de grau cu 12% in acest an, comparativ cu anul trecut, ploile necontenite si-au facut simtite efectele chiar in momentul in care incepea recoltatul, provocand aparitia unor boli si blocand tractoarele in campurile ude.

“Ne asteptam la o revenire semnificativa a productiei UE” spune Vincent Braak, analist la Strategie Grains. Acesta a avertizat insa ca o “parte importanta” din recolta de grau va fi reorientata dinspre panificatie spre utilizarea ca nutret.

Desi asta ar putea pune sub semnul intrebarii vanzarile spre pietele cu standarde de calitate ridicata, cum este Africa de Nord, exista si motive de optimism. Uniunea Europeana se asteapta ca exporturile sale sa creasca cu 11% iar blocul comunitar este un concurent pentru a prelua o parte din cota de piata a rivalilor, in conditiile in care America de Nord este lovita de seceta, iar vanzarile Rusiei au fost complicat de o taxa la export. In plus, chiar si graul de calitate inferioara ar putea fi la mare cautare, in conditiile in care exista presiuni asupra aprovizionarii mondiale cu nutreturi.

In cazul Romaniei, vremea a majorat cu siguranta volumul productiei de grau, traderul Cerealcom Dolj prognozand o crestere de 64% a recoltei in acest an. Romania este una din primele tari din UE care incepe recoltatul graului si recent a dominat vanzarile in Egipt, cel mai mare importator mondial.

Insa ploile abundente din Romania si Bulgaria au afectat calitatea graului. Chiar si asa, graul celor doua tari ar putea fi pe placul statelor din Asia de Sud-Est, unde exista o cerere solida pentru grau folosit ca nutret si in plus exista ingrijorarea ca taxa la export din Rusia ar putea face achizitiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc de la Cerealcom, Thomas Deevy.

Chiar daca Deevy crede ca exporturile de grau ale Romaniei ar putea sa accelereze, fermierul Costin Telehuz a descris situatia drept “putin sumbra”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE