O mare parte a cerealelor romanesti, vanduta in tari precum Egipt sau Arabia Saudita. De ce suntem limitati la doar cateva piete de export?

Facebook
Twitter

Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeana, cu o productie vanduta in peste 70 de tari, cele mai importante fiind in Asia sau Orientul Mijlociu.

Printre cei mai importanti importatori de cereale romanesti se numara Egiptul, Arabia Saudita sau Filipine, care au cumparat produse in valoare pe peste jumatate de miliard de euro, in anul 2020, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

„Suntem tributarii traderilor straini si exportam cerealele romanesti acolo unde au semnat ei contracte economice. Arabia Saudita nu poate produce cereale si atunci ia din bazinul Marii Negre, din Rusia, Ucraina si Romania. Practic, vindem acolo unde au traderii piete deschise, pentru ca statul roman nu mai are calitatea de a deschide noi piete, cum fac, de altfel, alte state europene, chiar si din estul Europei”, a explicat Ionel Arion, presedintele Federatiei Pro Agro, ce cuprinde cele mai mari asociatii si uniuni din agrobusiness.

In 2020, Romania a exportat 11,4 milioane de tone de cereale in valoare de 2,16 miliarde de euro, conform datelor de la INS. Primii zece cumparatori au achizitionat 6,7 milioane de tone de cereale si au platit 1,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna peste jumatate din valoarea totala.

Fata de anii anteriori, volumul a crescut pe fondul crizei coronavirusului, insa valoarea a fost similara cu cea din 2019. Acum, insa, preturile cerealelor au ajuns la un maxim record pe burse. De altfel, Uniunea Europeana este un net exportator de cereale si schimburile comerciale mondiale cu cereale reprezinta aproximativ 8% din comertul cu produse agroalimentare anuale din UE, conform celor mai recente statistici.

In 2019, ultimul an pentru care exista date disponibile, exportul cu cereale a avut o crestere de 39% fata de anul precedent, potrivit unui raport al Comisiei Europene, in care se mai arata ca exista mult potential neexploatat in Tunisia si Algeria.

Franta, Germania si Romania erau in 2019 primii trei exportatori de cereale din UE, insa avand in vedere ca productia de cereale din Romania a scazut in anul agricol 2020 cu aproape 40% din cauza secetei, de la 30 de milioane de tone pana la 18,9 milioane de tone, este posibil ca Romania sa-si piarda pozitia, dar cu toate acestea ramane un important exportator de cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE