ANM: vreme schimbatoare si sanse de precipitatii abundente in urmatoarele zile. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, temperaturile vor fi unele oscilante, cu maxime ce pot ajunge chiar si la 26 de grade Celsius, iar probabilitatea de aparitie a ploilor va fi crescuta, cu sanse mari de precipitatii in intervalul 10-14 iunie, cat si dupa 17 iuni, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 8 -20 iunie.

In Banat, pana spre sfarsitul primei saptamani, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada, astfel incat media temperaturilor maxime se va situa in jurul a 26 de grade, iar cea a minimelor va fi de aproximativ 13 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, aceste medii vor scadea cu circa doua grade, dar ulterior vom asista la un proces de incalzire treptata, de la o zi la alta, astfel incat, la finalul celei de-a doua saptamani, media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne 15 grade, valori normale in aceasta regiune pentru a doua decada a lunii iunie. Ploi pe arii extinse si posibil local insemnate cantitativ se vor semnala in intervalul 10 – 14 iunie. Temporar, va fi ridicata probabilitatea de aparitie a ploilor slabe si in intervalul 15 – 20 iunie.

In Crisana, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada pana spre sfarsitul primei saptamani, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 25 – 26 de grade, iar cea a minimelor de aproximativ 13 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, aceste medii vor scadea cu circa doua grade, dar ulterior vom avea un proces de incalzire treptata a vremii de la o zi la alta, astfel incat, la finalul celei de-a doua saptamani, media maximelor termice va atinge 27 de grade, iar cea a minimelor 14 grade, valori normale pentru a doua decada a lunii iunie in Crisana. Ploi, mai ales averse si posibil local insemnate cantitativ, se vor semnala in intervalul 10 – 14 iunie. Temporar va fi ridicata probabilitatea de aparitie a averselor si in intervalul 16 – 20 iunie.

In zona Transilvaniei, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada pana spre sfarsitul primei saptamani, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 24 – 25 de grade, iar cea a minimelor de 11 – 12 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, temperaturile maxime si minime vor scadea usor, aproximativ cu doua grade, dar ulterior vremea se va incalzi treptat, cu mici variatii de la o zi la alta, astfel incat, la finalul celei de-a doua saptamani, media maximelor termice va atinge 26 de grade, iar cea a minimelor 12 grade, valori normale in regiune pentru a doua decada a lunii iunie. Temporar, in intervalul 10 – 14 iunie, precum si in unele zile ale celei de-a doua saptamani va fi ridicata probabilitatea de aparitie a averselor, local insemnate cantitativ, insotite de descarcari electrice.

In Maramures, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada pana spre sfarsitul primei saptamani, astfel incat media temperaturilor maxime se va situa in jurul a 25 de grade, iar cea a minimelor va fi de 11 – 12 grade. In intervalul 12 – 15 iunie, aceste medii vor scadea cu 2 – 3 grade, dar ulterior vremea se va incalzi treptat, cu mici variatii de la o zi la alta, astfel incat, in ultimele zile ale celei de-a doua saptamani, media maximelor termice va atinge 26 de grade, iar cea a minimelor 13 grade, valori normale in regiune.pentru a doua decada a lunii iunie. Averse pe arii extinse si posibil insemnate cantitativ, se vor semnala in intervalul 10 – 14 iunie. Temporar, probabilitatea de aparitie a averselor si a descarcarilor electrice va fi ridicata si in intervalul 17 – 20 iunie.

In regiunea Moldovei, pana la sfarsitul primei saptamani, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 25 – 26 de grade, iar cea a minimelor de 10 – 11 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, aceste medii vor scadea cu 2 – 3 grade, dar ulterior vremea se va incalzi treptat, astfel incat pe 18 – 20 iunie media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne se va situa in jurul a 14 grade, valori obisnuite in aceasta regiune in a doua decada a lunii iunie. Regimul pluviometric va fi deficitar, dar ploi in general slabe isi pot face aparitia in unele zile ale intervalului de referinta, indeosebi in zona deluroasa.

In Dobrogea, pe parcursul celor doua saptamani, vremea va fi normala din punct de vedere termic, cu medii ale temperaturilor maxime de 23 – 25 de grade si ale celor minime de 15 – 16 grade, variatiile temperaturii aerului de la o zi la alta fiind reduse. Totusi intervalul 13 – 15 iunie se estimeaza a fi racoros, in conditiile in care valorile acestor medii vor putea fi mai scazute cu 2 – 3 grade. In prima saptamana vor fi aproape zilnic perioade cu fenomene asociate instabilitatii atmosferice, iar ulterior doar in putine zile se vor semnala local averse, in general slabe cantitativ, posibil insotite de descarcari electrice.

In Muntenia, pana spre sfarsitul primei saptamani, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada, astfel incat media temperaturilor maxime se va situa in jurul a 26 de grade, iar cea a minimelor va fi de 13 – 14 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, aceste medii vor scadea cu aproximativ doua grade, dar ulterior vremea se va incalzi treptat, astfel incat, pe 18 – 20 iunie, media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne se va situa in jurul a 14 grade, valori obisnuite in aceasta regiune in a doua decada a lunii iunie. Vor fi fenomene specifice instabilitatii atmosferice local importante, cu o probabilitate mai mare in intervalele 5 – 7, 8 – 9 si 10 – 12 iunie, iar ploi de scurta durata, in general slabe, posibil insotite de descarcari electrice, se pot semnala in celelalte zile ale celor doua saptamani.

In Oltenia, vremea va fi apropiata de normalul termic pentru aceasta perioada pana spre sfarsitul primei saptamani, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul a 26 de grade, iar a temperaturilor minime de 13 – 14 grade. In intervalul 13 – 15 iunie, temperaturile maxime si minime vor scadea cu aproximativ doua grade, dar ulterior vremea se va incalzi treptat, astfel incat, pe 18 – 20 iunie, media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne se va situa in jurul a 15 grade, valori normale in aceasta regiune in a doua decada a lunii iunie. Vor fi fenomene specifice instabilitatii atmosferice local importante, cu o probabilitate mai mare in intervalul 10 – 12 iunie, insa local averse, posibil insotite de descarcari electrice, se pot semnala in oricare zi din perioada celor doua saptamani.

La munte, in cursul celor doua saptamani, vremea va fi normala din punct de vedere termic si in aceasta regiune, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 17 grade si ale celor minime de 6 – 8 grade, variatiile temperaturii aerului de la o zi la alta fiind reduse. In intervalul racoros 13 – 15 iunie, care se estimeaza ca va face exceptie de la aceasta evolutie, valorile acestor medii vor fi mai scazute cu aproximativ doua grade. Zilnic, se vor semnala fenomene specifice instabilitatii atmosferice, dar aversele local insemnate cantitativ, insotite de frecvente descarcari electrice, vor avea o probabilitate mai mare de aparitie in toate masivele in intervalul 10 – 14 iunie si in unele zile din a doua parte a intervalului de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE