Vremea din urmatoarele doua saptamani va fi una calda, cu sanse mici de precipitatii, in majoritatea regiunilor, cu maxime de 25 de grade Celsius, se arata in prognoza ANM, valabila in perioada 6-19 septembrie.
In Banat, intervalul va debuta cu un regim termic diurn caracterizat de valori apropiate de cele specifice primei decade de septembrie, cu maxime de 23 – 25 de grade Celsius, in medie. Noptile vor fi insa racoroase, cu temperaturi de 8 – 11 grade. Intre 10 si 14 septembrie, vremea va deveni mai calda decat normal in cursul dupa-amiezelor cand, mediat regional, se vor inregistra 26 – 27 de grade, in timp ce minimele nocturne vor fi cele obisnuite ale perioadei, respectiv 11 – 14 grade. Ulterior, estimarile prognostice indica probabilitatea pentru o vreme mai racoroasa, de altfel obisnuita dupa mijlocul lunii septembrie. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte a intervalului de referinta, posibilitatea de ploaie fiind in crestere doar dupa data de 15 septembrie.
In regiunea Crisanei, in debutul perioadei, vremea va fi normala din punct de vedere al temperaturilor diurne, care se vor situa, mediat regional, intre 22 si 25 de grade, dar relativ racoroasa in cursul noptilor cand vor fi 8 – 12 grade Celsius. In perioada 10 – 13 septembrie va fi mai cald decat in mod obisnuit in a doua decada a lunii septembrie, cu 25 – 27 de grade, ziua, si 10 – 15 grade, noaptea, in medie. Pentru ultima parte a intervalului, este estimata o racorire a vremii ce se va resimti in special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de mediile multianuale. Pana in jurul datei de 14 septembrie regimul pluviometric va fi deficitar, ulterior probabilitatea de ploaie fiind in crestere.
In Transilvania, la inceputul intervalului, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate de cele specifice primei decade de septembrie, respectiv 21 – 24 de grade Celsius, in medie, noptile vor fi insa racoroase in mare parte a regiunii – minime termice de 6 – 10 grade, iar in depresiuni chiar spre 1 – 3 grade. Incalzirea usoara a vremii ce se va resimti intre 10 si 13 septembrie, cu precadere in vestul si sud-vestul zonei, va determina valori in general mai ridicate decat ar fi normal in aceasta perioada din an, mai ales pe parcursul zilelor, cu maxime de 23 – 26 de grade. Minimele termice vor fi de 9 – 13 grade, mai mici in zonele depresionare. Apoi, pana la sfarsitul celor doua saptamani, este estimata o racorire a vremii in special in privinta valorilor diurne. Pana in jurul datei de 15 septembrie, regimul precipitatiilor va fi deficitar, doar izolat urmand sa ploua slab si trecator, cu precadere in zonele perimontane. Ulterior, probabilitatea de ploaie va creste.
In Maramures, intervalul va debuta cu un regim termic diurn caracterizat de valori in jurul celor normale in prima decada de septembrie, cu maxime de 21 – 23 de grade, in medie; noptile vor insa racoroase, cu temperaturi de 6 – 9 grade Celsius. Intre 9 si 13 septembrie, vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului in cursul dupa-amiezelor cand, mediat regional, se vor inregistra 23 – 25 de grade, in timp ce minimele nocturne vor fi cele obisnuite ale perioadei, respectiv 8 – 11 grade. Ulterior, estimarile indica probabilitatea pentru o vreme mai racoroasa, de altfel obisnuita dupa mijlocul lunii septembrie. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte a intervalului de referinta, posibilitatea de ploaie fiind in crestere doar dupa data de 15 septembrie.
In Moldova, in debutul perioadei, vremea va fi racoroasa, cu maxime termice de 18 – 22 de grade si minime de 6 – 9 grade, mediat regional. Din data de 9 septembrie, vremea va fi in incalzire usoara si treptata, determinand la inceput valori in jurul mediilor multianuale (ziua, 20 – 24 de grade, iar noaptea 8 – 11 grade), apoi chiar mai ridicate decat acestea, in special in sudul regiunii, unde amiezele vor inregistra in jurul a 26 de grade. Pentru ultima parte a intervalului, este estimata o racorire a vremii ce se va resimti in special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de normele din a doua jumatate a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar in cea mai mare parte a intervalului de referinta, probabilitatea de ploaie fiind in crestere doar in ultimele zile, dupa data de 16 septembrie.
In Dobrogea, vremea racoroasa va caracteriza inceputul intervalului, astfel ca vor fi temperaturi maxime de 19 – 22 de grade si minime de 10 – 15 grade Celsius. Incalzirea treptata a vremii din perioada 9 – 15 septembrie va determina inregistrarea de valori mai intai apropiate de normele perioadei, apoi chiar mai ridicate decat acestea, astfel ca maximele vor ajunge la un ecart mediu regional de 24 – 26 de grade, iar minimele vor fi de 13 – 18 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata intregului interval, ploi slabe fiind posibile doar pe suprafete mici in primele zile si din nou la finalul celor doua saptamani de prognoza.
In Muntenia, intervalul va debuta cu o vreme racoroasa, in special in cursul noptilor si al diminetilor, cu temperaturi maxime de 20 – 23 de grade si minime de 6 – 10 grade, in medie. Intre 10 si 14 septembrie, vremea va fi in incalzire, iar temperaturile vor fi apropiate si local chiar usor mai ridicate decat cele caracteristice perioadei, cu valori diurne de 24 – 27 de grade si nocturne de 10 – 15 grade. Spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza este estimata o scadere treptata a temperaturilor. In ceea ce priveste regimul pluviometric, acesta se va mentine deficitar in mare parte a intervalului de referinta. In primele zile, doar izolat, vor fi ploi slabe, trecatoare, iar posibilitatea de ploaie va creste doar dupa data de 16 septembrie.
In Oltenia, la debutul perioadei, vremea va fi relativ racoroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, astfel ca ecartul termic mediu al maximelor va fi de 22 – 25 de grade, iar al minimelor de 8 – 12 grade. Din data de 10 septembrie, vremea va fi in incalzire treptata, determinand la inceput valori in jurul mediilor multianuale, apoi chiar mai ridicate decat acestea, in special in sudul regiunii, unde amiezele vor inregistra in jurul a 28 de grade. Pentru ultima parte a intervalului, este estimata o racorire a vremii ce se va resimti in special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de normele din a doua jumatate a lunii septembrie. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte a intervalului de referinta si doar izolat, in primele zile ale intervalului, vor fi ploi slabe, trecatoare, iar probabilitatea de ploaie va creste doar dupa data de 16 septembrie.
La munte, vremea va fi racoroasa in primele zile, cand vor fi, in medie, temperaturi maxime de 9 – 16 grade si minime de 3 – 9 grade, cu valori mai scazute la peste 1.700 de metri altitudine, unde noaptea vor fi usor negative. Ulterior, temperaturile, in special cele diurne, vor fi in crestere si se vor situa in jurul celor normale pentru a doua decada a lunii septembrie, iar o racire a vremii este estimata doar la finalul celor saptamani de prognoza. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, avand in vedere ca pana in data de 17 septembrie doar pe pe spatii restranse vor fi ploi trecatoare, in general slabe cantitativ.