Ucraina incepe exporturile de cereale. Livrarile vor fi facute cu trenul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primele cantitati de cereale, provenite din Ucraina, au inceput sa fie livrate catre Europa, cu trenul, deoarece toate porturile tarii la Marea Neagra sunt blocate de invazia armatei rusesti, noteaza APK-Inform, citat de Reuters.

Ucraina este un mare producator si exportator mondial de cereale si uleiuri vegetale, insa oficialii si fermierii se asteapta ca in 2022 recoltele si exporturile sale sa scada din cauza razboiului.

Inainte de razboi, Ucraina exporta lunar peste cinci milioane tone de cereale.

Traderii si oficialii din agricultura spun ca Ucraina, care inca are depozite semnificative de cereale, ar putea incepe sa le exporte cu trenul, pe la granita sa vestica.

Citeste si: APIA: sprijin pentru depozitarea carnii de porc. Cine il poate accesa?

“Primele loturi de mii de tone de porumb au fost deja exportate pe la granita terestra din Vestul Ucrainei. Dificultatile logistice persista, oferta inca prevaleaza asupra cererii, dar preturile incep sa scada”, se arata in raportul APK-Inform.

Firma a informat ca pretul porumbului ucrainean livrat la locul de destinatie pentru cumparatorii din Polonia si statele baltice este de 250 – 265 dolari pe tona iar pentru cumparatorii din Slovacia este de 275 dolari pe tona.

Autoritatile ucrainene din domeniul transporturilor au anuntat ca lunar ar putea fi exportate cu trenurile 600.000 tone de cereale din Ucraina catre Europa.

APK-Inform estima saptamana trecuta ca exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea totaliza 44 milioane de tone in perioada iulie 2021-iunie 2022.

Ucraina si Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comertul mondial cu grau, 32% in cazul orzului, 20% in cazul porumbului si peste 50% la uleiul de floarea soarelui si seminte oleaginoase.

Dar navele rusesti nu permit navelor de tip cargo sa paraseasca porturile ucrainene, unde se afla blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion strain.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE