Exporturile de cereale pe mare ale Ucrainei, blocate din cauza razboiului, vor fi reluate, a anuntat ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.
Iesirea navelor din porturile ucrainene in Marea Neagra se va face in baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, dupa cum a declarat ministrul, citat de agentia Interfax.
Conform estimarilor, redeschiderea porturilor va permite exportul, lunar, a 3 milioane de tone, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.
Kubrakov a subliniat ca functionarea centrului de coordonare care se va infiinta la Istanbul pentru a superviza functionarea coridorului umanitar pentru iesirea graului va deveni operational miercuri, 27 iulie.
Citeste si: Ministrul Daea raspunde fermierilor: nu se impune declararea starii de calamitate din cauza secetei
Insa, functionarea sa nu se va extinde in apele teritoriale ucrainene, in care, dupa cum a spus oficialul, „doar autoritatile ucrainene vor avea competente pentru a gestiona si garanta toate procesele”.
Lucrarile de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite iesirea navelor cu grane si toate ambarcatiunile vor fi acompaniate de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adaugat el.
La randul sau, vice ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat ca, daca totul merge asa cum e prevazut, prima nava cu cereale va iesi saptamana aceasta din portul Chornomorsk, in regiunea Odesa.
„Vor urma cele din portul Odesa si portul Pivdenny”, a spus el, dand asigurari ca in termen de doua saptamani Ministerul va fi tehnic pregatit pentru a exporta din toate terminalele aflate in cele trei porturi mentionate.
Acordul semnat saptamana trecuta sub auspiciile Natiunilor Unite si ale Turciei prevede crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentara provocata de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagra.
Insa, dupa atacurile lansate sambata asupra portului comercial Odesa, Ucraina a acuzat Rusia ca „ignora” ONU si Turcia si a anuntat ca Rusia va trebui sa isi asume „toata responsabilitatea” daca acordul se rupe, mai scrie EFE.