Ministrul Daea raspunde fermierilor: nu se impune declararea starii de calamitate din cauza secetei

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca in acest moment nu se impune declararea starii de calamitate din cauza secetei. Totusi, comisiile din teritoriu vor trebui sa incheie, la fata locului, procese verbale de constatare cu daunele produse de acest fenomen.

„In acest moment, facem ceea ce stabileste legea, iar legea stabileste foarte clar: HG 557/6 noiembrie 2016 spune ca Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionarii factorului de risc care inseamna seceta pedologica.

In acest echipaj normativ toate comisiile din teritoriu, sub coordonarea prefectului, care emite ordin si coordoneaza aceasta stare de lucruri, constata la fata locului ce si cum si incheie procesele verbale de constatare cu daunele produse din cauza acestui factor.

Noi centralizam la MADR, pentru ca sunt sole si sole”, a declarat, joi, Petre Daea, in localitatea Facaieni din judetul Ialomita, unde a verificat, alaturi de jurnalisti, stadiul lucrarilor de investitii in infrastructura de irigatii si a evaluat situatia culturilor irigate.

Ministrul a explicat ce lucrari au fost facute pe canalele de irigatii si care sunt principale obiective in momentul de fata, precizand ca in ultimii 30 de ani in acest sector „am distrus cu mana noastra ce am avut foarte bine facut”.

Citeste si: Atentie, fermieri! Cum puteti obtine subventia pe 3 ani?

„Am vrut sa vedeti doua secvente importante si va multumesc ca putem sa dam tarii de aici secventa care trebuie.

Si o sa puneti intrebarea ce cauta ministrul Daea pe aceste canale? Cauta ceea ce am pierdut de-a lungul vremii.

Uitati cum am pierdut de 30 de ani canalele acestea! Am pierdut dalele de pe ele.

Anul trecut au fost decolmatate, pentru ca aici au fost pline cu pamant.

Constructorul a executat lucrarea de decolmatare, dar, pentru ca s-au oprit lucrarile de investitii, iata ce vegetatie este! Acest canal este impracticabil.

Am spus-o de fiecare data si o repet: am distrus cu mana noastra ce am avut foarte bine facut (…)

Se pune tot mereu intrebarea ca Romania are canale deschise, unde pierde apa din cauza lipsei de impermeabilitate a canalului.

Nu e adevarat. Uitati aici proba: canalele au fost impermeabilizate cu folie, au fost puse dalele respective pentru a proteja taluzurile si, de-a lungul vremii, pe de o parte, am distrus dalele si s-a dus si folia de pe ele si arata cum il vedeti acum”, a subliniat Petre Daea.

Potrivit oficialului MADR, anul trecut au fost oprite investitiile in aceasta zona timp de patru luni, iar acest lucru se vede pentru ca lucrarile nu mai pot fi reluate din acelasi loc si in aceeasi stare in care au fost abandonate.

„Anul trecut spuneam ca 4 luni s-au oprit investitiile aici, asa mi-a spus constructorul, pentru ca am facut vreo doi kilometri cu justificarea faptului ca in agricultura nu trebuie sa opresti programele. Iata justificarea faptului ca in constructiile acestea hidroameliorative este o paguba in conditiile in care opresti (lucrarile n.r.), nu le mai iei din acelasi loc.

Unde le-a lasat, acum este vegetatie, trebuie curatita vegetatia, lucru care s-a facut, trebuie sa erbicidam in asa fel incat sa nu mai creasca vegetatia, sa putem curata taluzurile, punem folie, realizam impermeabilizarea.

Nu pierdem apa pe aceste canale. Foarte multe pareri sunt indreptate spre acest mod de lucru: canalele pierd apa si ca nu reusim sa transportam apa pana la punctul de unde trebuie data plantelor si ca ea se pierde pe parcurs. Nu este asa”, le-a explicat jurnalistilor seful MADR.

Daea a mai spus ca in proiectele facute la Ministerul Agriculturii si in cele executate sunt urmarite trei obiective mari, respectiv automatizarea statiilor de pompare, asigurarea sectiunii de scurgere a canalelor si impermeabilizarea acestora.

„Primul obiectiv este sa echipam statiile de pompare cu mijloace moderne de pornire, practic sa le automatizam, sa consume putin curent.

Al doilea este acela de a asigura sectiunea de scurgere a canalelor in asa fel incat apa sa se duca lin spre statiile de punere sub presiune si al treilea obiectiv este de a impermeabiliza canalul.

Prin aceste lucrari pe care le vedeti acest lucru se face.

Puteti constata ce s-a facut de-a lungul vremii – am distrus, dar si ceea ce facem acum.

Ele nu se vad pentru ca dupa cum ati vazut m-ati pierdut in camp. De ce m-ati pierdut in camp? Canalele nu sunt pe marginea soselelor. (…)

Interesul nostru este sa ne ducem la fata locului sa vedem despre ce este vorba, sa construim in fiecare zi, iar pentru mine obiectivul de investitii este obiectivul tarii si obiectivul statal care este vital pentru agricultura. A se vedea ce inseamna fara apa culturile si a se vedea toate intrebarile care au sau nu au raspuns. Intrebare: dar de ce este seceta? Pentru ca asa e natura. Dar care sunt rezultatele?

Pai nu pot fi decat negative. Cum puteti sa le atenuati?

Cu eforturi mari. Si ca sa nu ajungem la eforturi mari ale statului trebuie sa facem in fiecare zi ce vedeti dvs. (…)

Stiu ce inseamna sa construiesti, dar nu pricep de ce se distruge”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Petre Daea.x

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE