Romania, unul dintre cei mai importanti exportatori mondiali de cereale, ar putea livra mult mai putin porumb si floarea soarelui in acest sezon. Seceta extrema care va reduce recoltele va da prioritate aprovizionarii pietei locale, transmite Bloomberg.
Romania a fost in sezonul agricol 2021/22 cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeana, insa anul acesta este posibil ca productia sa inregistreze o scadere semnificativa dupa ce seceta a distrus culturile in mai multe parti ale tarii, a declarat marti ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Romania va exporta numai ceea ce ramane dupa asigurarea aprovizionarii pietei interne, a spus Daea, care nu a dorit sa dea detalii cu privire la masurile potentiale pe care Guvernul ar putea sa le adopte.
Evolutiile meteo nefavorabile combinate cu razboiul din tara vecina Ucraina au afectat livrarile mondiale de cereale, declansand un val de masuri protectioniste in domeniul alimentar, pe masura ce oficialii incearca sa limiteze impactul cresterii preturilor.
Romania este in urma altor state in extinderea sistemelor de irigatii si se confrunta cu probleme serioase pe masura ce schimbarile climatice fac fenomenele meteo extreme mai frecvente.
In prezent, avand in vedere prognozele care arata o vreme secetoasa in zilele urmatoare, unii fermieri au decis sa recolteze porumbul mai devreme decat de obicei pentru a salva ceea ce pot din culturi si a le folosi ca nutret sau pentru productia de biocombustibili, a spus Daea.
“Situatia din acest an este foarte complicata. Am intervenit atat cat am putut pentru a creste nivelul irigatiilor, dar in multe zone nu a fost posibil, asa ca o mare parte din cultura este afectata”, a precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor Comisiei Europene, in ultimul sezon agricol, Romania a livrat 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator de porumb din UE, si de asemenea a fost al doilea mare exportator de seminte de floarea soarelui. Romania este si un mare furnizor de grau si orz.
La inceputul anului, productia de porumb a fost estimata la aproximativ 14 milioane de tone, dar, intre timp, fermierii si-au redus estimarile la aproximativ opt milioane de tone.
O alta problema este scaderea nivelului apelor, in conditiile in care Dunarea este la aproape jumatate fata de media multianuala pentru acest moment al anului si alte rauri au secat.
Peste 200 de orase si sate din Romania au introdus restrictii la utilizarea apei, potrivit Administratiei Nationale Apele Romane.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca Guvernul de coalitie vrea sa ceara Uniunii Europene sa fie de acord cu introducerea unor proiecte de irigatii in PNRR, care a fost deja aprobat de Bruxelles