Datorita profitabilitatii sale, cultura de rapita se afla in vizorul a numerosi agricultori romani. Desi nu este neaparat dificil de cultivat, rapita necesita o buna documentare prealabila, iar succesul culturii depinde, de multe ori, de hibrizii selectati. Descopera mai multe informatii despre acest subiect.
Rotatia corecta a culturilor la terenul pregatit pentru cultivarea rapitei
In cazul rapitei de toamna, cele mai bune culturi premergatoare sunt cele care elibereaza terenul relativ timpuriu. Agricultorii prefera graul, orzul, cartofii timpurii, leguminoasele boabe de tipul mazarei, borceagul de toamna si trifoiul rosu.
Nu este obligatoriu ca rapita sa succeada exclusiv aceste culturi, ea mergand bine si dupa recolte ceva mai tarzii, de tipul porumbului, si cartofilor daca recoltarea lor permite semanatul in perioada optima pentru rapita.
Pentru cultivarea rapitei pe acelasi teren este nevoie de o rotatie de minim de 3 ani. Avand in vedere faptul ca rapita este o buna premergatoare pentru alte culturi, acest lucru nu reprezinta un impediment major.
Alegerea hibrizilor cu toleranta buna la boli
Alegerea hibrizilor potriviti conditiilor geoclimatice si care tin cont si de alti parametri obiectivi ai terenului cultivat este o etapa esentiala pentru succesul culturii. Exista hibrizi de rapita cu toleranta crescuta la boli, la seceta, rezistenti la scuturare si care prezinta o serie de alte avantaje fata de semintele clasice.
Optiunea unor hibrizi cu rezistenta crescuta la unele dintre cele mai agresive boli, cum sunt putregaiul negru sau verticilioza, reprezinta o polita de asigurare pentru cultivator, care elimina astfel doua posibile cauze de pierderi majore.
Rezistenta la scuturare reprezinta o ameliorare genetica ce sporeste flexibilitatea la recoltare si poate protejeja agricultorul impotriva ravagiilor pe care le poate face o furtuna de vara.
Toleranta la iernat, la seceta si arsita a hibrizilor de rapita este, de asemenea, de natura sa reduca pierderile, stiut fiind ca puterea de germinare scade semnificativ odata cu trecerea timpului si ca, pentru rapita de toamna, se recomanda folosirea semintelor din acelasi an.
Semanatul rapitei la momentul potrivit
Semanatul rapitei depinde mult atat de cultura premergatoare, cat mai ales de zona in care este situat ogorul si de caracteristicile climatice ale zonei. Intervalul de referinta mentionat de literatura pentru semanat este august 1-15 septembrie, in ideea in care plantele ajung sa dezvolte un sistem radicular puternic pana la venirea iernii.
Pregatirea patului germinativ
Eliberarea terenului pentru rapita pana la finalul lunii iulie permite o pregatire adecvata a patului germinativ pentru cultura de toamna. Recoltarea plantei premergatoare trebuie sa fie urmata, cat mai repede, de aratul la o adancime de 25 cm, sau pana la adancimea maxima pana la care nu se scot bolovani din sol, in cazul in care se foloseste tehnologie cu aratura.
In cazul secetei sau daca aratul nu se poate efectua din diferite motive, alternativa este o discuire temeinica sau prelucrarea solului cu echipamente pentru minimum tillage.
Intre arat si semanat, brazdele se mentin curate de buruieni, nivelate si maruntite. Imediat inainte de semanat se face o trecere cu combinatorul, la adancime mica, pentru asezarea terenului de sub patul germinativ.
Irigarea corecta a rapitei
Imediat dupa semanat, se recomanda aplicarea asa-numitei irigari de rasarire, norma de udare fiind in acest caz de 300-400 metri cubi/ha. Aspersorul trebuie amplasat cat mai aproape de sol si setat pentru finetea maxima a ploii.
In cazul unui sol nisipos si al unor temperaturi ridicate, la un interval de 2-3 zile se efectueaza udarea de completare, cu 100-150 mc/ha.
In perioadele de seceta si in zonele cu deficit mare de apa sunt necesare minimum 2 udari in perioadele de crestere intensa, respectiv de fructificare, fiecare dintre ele cu o norma de apa de 400-500 metri cubi/ha. Irigarea in exces este la fel de periculoasa ca seceta pentru productia de rapita.
Obtinerea productiei estimate si la o calitate cel putin satisfacatoare necesita o informare prealabila temeinica in cazul culturii de rapita, respectarea etapelor tehnologice de lucru si alegerea unor hibrizi de calitate superioara.
Sursa foto: Shutterstock