In urmatoarele doua saptamani, canicula va cuprinde intreaga tara, iar temperaturile vor ajunge la 38 de grade Celsius. In aceasta perioada, ploile vor fi rare si pe arii restranse, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 18-31 iulie.
In Banat, intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime in general de 28 – 30 de grade si minime de 12 – 14 grade.
Din 20 iulie, vremea se va incalzi semnificativ, iar pentru perioada 21 – 24 iulie este estimata o intensificare a valului de caldura si accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 37 – 38 de grade.
Pentru ultima saptamana a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 34 – 36 de grade.
Media temperaturilor minime in aceasta perioada va fi de 17 – 19 grade.
Citeste si: Romania, pe locul doi in UE la exporturile de grau, dupa Franta
Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor doua saptamani. Ploi de scurta durata pe arii restranse sunt posibile dupa 24 iulie.
In Crisana, intervalul va debuta cu valori termice diurne de 27 – 29 de grade, iar noptile vor fi relativ racoroase (10 – 12 grade, in medie).
De miercuri, 20 iulie, vremea se va incalzi semnificativ si pentru perioada 21 – 24 iulie este estimata o intensificare a valului de caldura si accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 36 – 37 de grade.
Pentru ultima saptamana a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, in jurul a 34 de grade.
Media temperaturilor minime va fi de 16 – 18 grade. Toata perioada va fi caracterizata de deficit pluviometric, iar ploi de scurta durata pe arii restranse sunt posibile dupa 24 iulie.
In Transilvania, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 26 – 28 de grade, iar noptile vor fi racoroase, cu 8 – 10 grade.
Vremea se va incalzi semnificativ din 20 iulie, iar pana la finalul lunii media regionala a temperaturilor maxime va fi de 32 – 34 de grade, cele mai ridicate valori fiind estimate pentru 21 si 24 iulie, in timp ce minimele vor fi in general de 13 – 15 grade.
In prima saptamana nu sunt prognozate ploi, dar pentru perioada 25 – 31 iulie creste usor probabilitatea pentru ploi locale.
In Maramures, in primele doua zile ale intervalului de prognoza, se vor inregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26 – 29 de grade, insa noptile vor fi racoroase, cu minime in general sub 10 grade.
Din data de 20 iulie, temperaturile vor creste semnificativ si, cu mici oscilatii, pana la finalul lunii va predomina vremea calduroasa, chiar caniculara in anumite zile la campie.
Media regionala a temperaturilor maxime va fi de 32 – 34 de grade, iar a celor minime de 15 – 17 grade. Pana pe 22 iulie nu sunt prognozate ploi, dar ulterior va creste aceasta probabilitate, indeosebi in a doua saptamana.
In Moldova, luni si marti se vor inregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26 – 28 de grade.
Noptile vor fi racoroase mai ales in nordul regiunii, cu minime mediate regional, de numai 12 grade.
Si in aceasta regiune vremea se va incalzi semnificativ din 20 iulie, iar pana la finalul lunii, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 32 – 34 de grade. Minimele vor fi in general de 15 – 18 grade.
Temperaturi mai ridicate sunt estimate pentru data de 24 iulie cand media temperaturilor maxime poate ajunge la 35 – 36 de grade.
Regimul pluviometric se va mentine deficitar si in aceste doua saptamani.
Totusi, in perioada 24 – 31 iulie, vor fi zile in care probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicata.
In Dobrogea, in primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme normala pentru aceasta perioada, cu o medie a maximelor de 26 – 27 de grade, respectiv minime termice ale de 16 – 18 grade.
Dupa 20 iulie, vremea va deveni calduroasa, chiar caniculara in partea continentala, cu maxime in medie de 32 – 34 grade si minime de 19 – 21 de grade.
Deficitul pluviometric va caracteriza intregul interval de prognoza si ploi de scurta durata pe arii restranse sunt posibile mai ales in a doua saptamana
In Muntenia, intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime in general de 29 – 32 de grade si minime de 13 – 15 grade.
Incepand din 20 iulie, incalzirea va fi semnificativa, astfel ca si aceasta regiune va fi cuprinsa de un val de caldura, care cu o probabilitate destul de ridicata se va mentine pana la sfarsitul lunii.
Media temperaturilor maxime in aceasta perioada va fi de 34 – 37 de grade, iar a celor minime de 18 – 19 grade.
Intervalul de prognoza analizat va fi caracterizat de un deficit pluviometric. Ploi de scurta durata si doar pe arii restranse sunt posibile dupa data de 25 iulie.
In Oltenia, in primele doua zile, se vor inregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime in general de 29 – 31 de grade, respectiv minime de 14 – 16 grade.
Incalzirea vremii va fi semnificativa, din 20 iulie.
Astfel, aceasta regiune va fi cuprinsa de un val de caldura, care, cu o probabilitate destul de ridicata, se va mentine pana la sfarsitul lunii.
Media temperaturilor maxime in aceasta perioada va fi de 34 – 37 de grade, respectiv minime de 18 – 19 grade.
Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor doua saptamani, iar ploi de scurta durata sunt posibile dupa 24 iulie si doar pe arii restranse.
La munte, pe parcursul primelor doua zile din intervalul de prognoza, vremea va fi racoroasa in special in timpul noptilor, cu minime termice de numai 6 – 8 grade si maxime de 16 – 18 grade.
Ulterior, se va incalzi, iar media maximelor pentru intreaga zona va fi de 22 – 24 de grade, iar a celor minime de 12 – 14 grade. In prima saptamana, doar cu totul izolat, vor fi posibile ploi slabe de scurta durata.
Dupa 24 iulie, creste probabilitatea pentru averse locale indeosebi in timpul dupa-amiezelor, dar cantitatile de apa vor fi in ansamblu deficitare.