Subventie mai mare: fermierii ar putea primi 85% din avans

Facebook
Twitter

Romania a solicitat Comisiei Europene ca fermierii sa primeasca un procent mai mare de 50% din subventiile pe suprafata, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„A doua masura pe care noi am considerat-o necesara a fost aceea se comunicam imediat la Comisia Europeana starea de fapt si sa solicitam dorinta Romaniei de a primi subventiile ca avans intr-un procent mai mare de 50%.

Stim foarte bine ca subventiile se dau in doua etape: etapa aceasta de avans si cealalta regulara, cu alte cuvinte avansul si lichidarea, care inseamna 50% – 50%.

Noi am solicitat 70%, respectiv 85%. Suntem siguri ca demersul nostru va avea succes. De ce? Starea de fapt o impune. Aceasta stare de lucruri exista si in alte tari”, a precizat Daea.

Citeste si: Ministrul Daea, solutie pentru ca fermierii afectati de seceta sa primeasca subventie

Ministrul a reamintit ca dupa ce a vazut situatia din teren in zonele cele mai afectate de seceta din zece judete a decis sa intervina printr-un act normativ care sa dea libertatea fermierilor sa decida la fata locului, in asa fel incat sa nu se piarda in intregime productia de pe unitatea de suprafata.

„Si mai mult, extrem de important sa curatam suprafetele in vederea executarii lucrarilor pentru anul urmator. Practic am naoi prin aceste act normativ am dorit sa il scoatem din chingile obligativitatii de a pastra cultura pe teren pana vin comisiile de evaluare a acestor pagube (…).

Acest act normativ care inseamna ordin comun de ministru, semnat de ministrul Agriculturii si ministrul Bode (Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, n.r.) a pus in miscare libertatea fermierului pentru a decide la fata locului ce trebuie sa faca si sa intervina in interesul lui si in interesul nostru, al tarii, pentru a putea avea o suprafata semanata cu grau, iar productia din anul urmator sa fie asigurata”, a spus el.

In opinia sa, al doilea instrument direct, ca raspuns la solicitarile fermierilor a fost Hotararea de Guvern pentru asigurarea accizei la motorina.

„Iata de ce ieri in sedinta de Guvern, am prezentat proiectul de hotarare care a fost aprobat imediat, iar domnul prim-ministru a dispus sa fie in aceeasi zi sa se ocupe cei care asigura secretariatul de publicarea imediata a acestui act normativ, data fiind situatia din teren.

Un lucru imbucurator pentru mine: in prima sedinta de Guvern sa am aceasta aprobare rapida si aparitia actului normativ aseara in Monitorul Oficial mi-a dat mie posibilitatea ca imediat sa pun semnatura de un Ordin de ministru, care era actul subsecvent pentru a implini juridic mecanismul, in asa fel incat sa putem porni la treaba, sa repartizam si sa ajunga banii la fermieri pentru motorina.

Din informatiile si din activitatea zilnica si din discutia pe care am avut-o cu directorul general al APIA, domnul Adrian Pintea, care e langa mine, dumnealui m-a asigurat si stiu ca este capabila institutia dumnealui, sa porneasca plata efectiva imediat, in asa fel incat in 2-3 zile aceste sume sa ajunga la fermieri”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE