Ministrul Daea, despre productiile agricole: fermierii au smuls din rodul pamantului 9 milioane de tone de grau

Facebook
Twitter

Fermierii, acesti fauritori de hrana ai tarii, au reusit sa intoarca brazda tarii si sa smulga din rodul pamantului cele noua milioane de tone de grau si cele peste doua milioane de tone de floarea-soarelui, asigurand astfel necesarul de consum al Romaniei si excedent pentru export, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Intr-un moment extrem de prielnic, dam intalnire pe acest platou expozitional celor care produc, celor care ne asigura hrana de zi cu zi, acelora care prin contributia zilnica ne aseaza in fata optiunile pentru agricultura, fiind pe de o parte atat creatori de politice agricole, cat si realizatorii acestora.

Vreau sa felicit fermierii romani, acesti fauritori de hrana ai tarii.

Va felicit, dragi fermieri, pentru efortul dumneavoastra de-a lungul vremii, dar, mai mult decat atat, pentru efortul pe care l-ati facut anul acesta in conditii extrem de grele, cu situatii deosebit de dificile, cand lipsa de apa a acoperit aproape intreaga suprafata.

Citeste si: Romsilva suplimenteaza volumul de lemn. Inca 500.000 mc pusi pe piata

Dumneavoastra ati reusit, prin munca iscusita, prin activitatea zilnica, sa intoarceti brazda tarii si sa smulgeti din rodul pamantului cele noua milioane de tone de grau si cele peste doua milioane de tone de floarea-soarelui, asigurand astfel necesarul de consum al Romaniei si excedent pentru export.

Sigur, la acest efort si la aceasta realizare nu putea sa lipseasca tehnica agricola, cei care produc masini si utilaje, care in acest platou expozitional isi dau mana cu fauritorii de hrana, fermierii romani”, a spus Daea.

Ministrul de resort a punctat faptul ca, la momentul actual, Planul National Strategic pentru perioada 2023 – 2027, a ajuns in „pragul validarii”.

„Planul National Strategic este, practic, acel miez al activitatii noastre pe o perioada de cinci ani, 2023-2027.

Printr-un efort comun, printr-o actiune permanenta, printr-o stradanie deosebita si printr-o colaborare permanenta cu fermierii din Romania, am reusit sa ducem in pragul validarii acest act programat extrem de necesar pentru tara.

Toate la un loc si intr-o derulare, zic eu, a nevoii si in acelasi timp a logicii de desfasurare, ne-au permis noua astazi sa stam in fata fermierilor cu fruntea sus, spunandu-le ca vom fi tot timpul alaturi de dumnealor.

Suntem tot timpul in pragul executarii misiunii incredintate, acordam subventiile la timp.

De ieri pana astazi au mai intrat inca 100 de milioane de euro in contul fermierilor”, a mentionat oficialul.

Cel mai cunoscut eveniment agricol din Romania, Indagra, s-a deschis miercuri la Romexpo si poate fi vizitat pana duminica, 30 octombrie.

In paralel, va avea loc Indagra Food – targul international pentru industria alimentara, la care sunt asteptate peste 412 de firme expozante.

Potrivit organizatorilor, ambele evenimente se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Deschise pe o suprafata de 29.000 mp, Indagra si Indagra Food 2022 inregistreaza un grad de internationalizare de 29%, cu firme din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, SUA, Turcia, Ungaria si Vietnam.

Indagra promoveaza productia sustenabila a culturilor si prezinta tehnologiile care asigura un consum redus de energie si de combustibil.

De asemenea, la Indagra Food 2022 vor fi prezenti producatori, distribuitori si importatori de echipamente si tehnologii pentru industria carnii, dar si reprezentanti din domeniul panificatiei, industrializarii legumelor si fructelor, prelucrarii pestelui si laptelui.

Programul de vizitare a celor doua targuri este urmatorul: in perioada 26 – 29 octombrie, in intervalul orar 9:00 – 18:00, iar pe 30 octombrie, intre orele 9:00 – 16:00.

Pretul unui bilet de intrare este de 10 lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE