PMP cere despagubirea fermierilor afectati de seceta. Se solicita triplarea subventiei la motorina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Partidul Miscarea Populara solicita masuri urgente din partea Guvernului, pentru a sprijini fermierii afectati de seceta extrema. Printre cerinte se numara si triplarea subventiei la motorina, pana la 5 lei pe litru.

Partidul Miscarea Populara solicita guvernului sa ia masuri urgente pentru sprijinirea fermierilor, prin acordarea de despagubiri si triplarea subventiei la motorina, pana la 5 lei/litru.

„Desi la acest moment, un litru de combustibil este aproximativ 9 lei, subventia acordata de statul roman a ramas tot la nivelul anului trecut, de 1,6 lei/per litru de combustibil.

In caz contrar, pana la sfarsitul anului, mai bine de jumatate din fermierii romani isi vor inchide activitatea!

Citeste si: Daniel Buda: fiecare euro luat din agricultura nu duce decat la distrugerea acesteia

Seceta extrema din acest an, pe fondul dublarii pretului la combustibil, la inputuri, la energie, va duce la un val de falimente si mai ales va afecta semnificativ romanii care vor resimti, in mod direct, cresterea preturilor la legume, fructe si alimente de baza”, potrivit unui comunicat de presa.

„Culturile actuale, de grau, porumb, floarea soarelui, sunt compromise in procente care variaza intre 70% si 100% iar mai bine de jumatate dintre fermierii romani se intreaba cum vor reusi sa treaca de acest an.

Nu doar ca avem o seceta istorica, dar preturile la combustibil si inputuri s-au dublat iar cele la energie electrica s-au triplat.

Fermierii abia faceau fata cheltuielilor anului trecut, cand motorina avea un pret de 4 – 4,25 lei per litru, in timp ce subventia era de 1,6 lei.

Acum, combustibilul este aproximativ 9 lei, iar statul plateste tot 1,6 lei.

Sectorul agricol are nevoie de sprijin si are nevoie astazi”, declara Ion Melinte, vicepresedintele PMP, seful departamentului de agricultura.

PMP arata ca amanarea acordarii despagubirilor va avea un efect negativ semnificativ, pe termen mediu si lung, si nu va afecta doar fermierii.

„Lipsa resurselor financiare va duce la imposibilitatea achitarii facturilor catre furnizorii de inputuri, a impozitelor si taxelor la stat si a salariilor.

Insa cel mai grav va fi faptul ca fermierii nu vor avea fondurile necesare pentru infiintarea culturilor de toamna“, a completat seful departamentului de agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE