submasura 6.1 sprijin tineri fermieri, tanar fermier, reinnoirea generatiilor agricole

Daniel Buda: fiecare euro luat din agricultura nu duce decat la distrugerea acesteia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Masurile prin care UE isi doreste sa limiteze dependenta de combustibilii fosili ii impinge la decizii drastice pe oficialii de la Bruxelles. Printre acestea se numara si finantarea acestor masuri din banii alocati fermierilor prin Politica Agricola Comuna (PAC), principalul mecanism de finantare a agriculturii europene.

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, a avut o interventie in cadrul Parlamentului European, in care a vorbit despre importanta finantarii fermierilor si despre pericolul la care agricultura europeana este supusa, in cazul reducerii fondurilor.

“Fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decat sa duca la distrugerea acestuia!

In cadrul intalnirii grupului pentru Agricultura din aceasta dupa-amiaza s-a dezbatut Propunerea de Regulament a Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 in ceea ce priveste capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare si rezilienta.

Citeste si: Agrometeo: rezerva buna de apa in sol si sanse de precipitatii

Propunerea se bazeaza pe un sprijin suplimentar din MRR pentru masurile necesare accelerarii eforturilor Uniunii de a reduce dependenta de combustibili fosili din Rusia.

Prin introducerea conceptului de “capitole privind REPowerEU”, propunerea promoveaza coordonarea dintre masurile sprijinite din MRR si actiuni finantate din alte resurse, inclusiv din fonduri nationale.

Aceasta propunere prevede posibilitatea transferarii resurselor din alte instrumente ale Uniunii catre MRR, pentru atingerea obiectivelor REPowerEU, aici fiind inclus si fondul Politicii Agricole Comune.

Justificarea este aceea ca obiectivele acestor instrumente ar fi aliniate in mare masura cu cele ale propunerii.

Am intervenit in cadrul discutiilor si m-am opus ferm acestei propuneri. Este o abordare total gresita si nu putem permite ca nici un euro din fondul PAC sa fie luat de la fermieri, chiar si in contextul prezentat de Comisie.

I-am rugat asadar pe colegii mei sa adoptam o pozitie ferma impotriva acestei propuneri si sa mentinem o pozitie unitara la nivel de grup in aceasta directie.

Nu putem lasa ca aceasta practica sa devina ulterior o obisnuinta si ca pe viitor fondurile pentru agricultura sa fie tratate ca fonduri de rezerva pentru alte arii.

Este inacceptabil iar eu, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura voi apara mereu interesele fermierilor.

Noi ar trebui sa determinam surse de finantari suplimentare pentru acest sector, nu sa diminuam aceste fonduri.

Aceasta propunere ma face sa cred ca din partea Comisiei nu este intelegere fata de importanta acestui sector, fata de situatia reala din teren si provocarile constante cu care se confrunta zilnic fermierii.

Va redau mai jos declaratia mea:

“Sunt foarte surprins de abordarea Comisiei Europene, a doamnei Ursula von der Leyen, pe care noi am sustinut-o mereu pe drept, insa in demersurile sale bune.

Acum nu face altceva prin acest demers, decat sa puna sub semnul intrebarii atat PAC, cat si politica de dezvoltare regionala.

Nu putem permite sa se ia bani in momentul de fata, nici macar un euro de la PAC sa se dea intr-o zona care nu are legatura cu agricultura.

Stimati colegi, nu stiu daca cineva de la Comisia Europeana intelege in ce situatie se afla sectorul agricol in momentul de fata la nivel european, cand este supus unor presiuni foarte mari din toate partile, legat de seceta, legat de lipsa ingrasamintelor, legat de ceea ce inseamna preturile de dumping care se practica ca urmare a unui import masiv de cereale din Ucraina si care raman in UE la preturi de jumatate din cele de cost, comparativ cu cerealele din UE.

Prin urmare, fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decat sa slabeasca acest sector si pana la urma sa il distruga.

De aceea, Herbert, Norbert, rugamintea mea este sa procedam exact cum au facut cei de la Comisia de Dezvoltare Regionala, prin intermediul unei scrisori, in care din start sa respingem o astfel de abordare din partea Comisiei Europene. Multumesc!”

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE