Agrometeo: rezerva buna de apa in sol si sanse de precipitatii

Facebook
Twitter

Rezerva de apa din solul agricol va prezenta valori satisfacatoare, pana la optime, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 9-15 iulie.

Conform specialistilor, din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 si 27 de grade, limite apropiate de normele climatologice, la nivelul intregii tari. Maxima aerului se va incadra in ecartul 19 – 32 de grade, in majoritatea zonelor de cultura, in timp ce valorile minime vor fi cuprinse intre 8 si 21 de grade, in cea mai mare parte a tarii, posibil mai scazute in depresiuni.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la scara intregului teritoriu.

Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar izolat se vor mentine conditii de producere a grindinei.

Citeste si: Estimari CE: recolta slaba de grau, dar explozie a exporturilor in 2022-2023

Prognoza de specialitate releva faptul ca, in cultura de porumb neirigat, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, Maramures si Banat, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Transilvania si Crisana, local in nordul, estul, sud-vestul, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei.

La nivel general, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Olteniei, local in nordul, vestul, sudul si centrul Munteniei, sudul, centrul, nordul si nord-estul Transilvaniei, nord-vestul si, izolat, centrul Moldovei, sud-estul Crisanei.

In acest context, procesele de crestere, coacere si maturare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Totodata, in zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum si in zonele afectate de seceta pedologica, la culturile prasitoare se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenire si/sau uscare prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale.

Din punct de vedere fenologic, graul de toamna se va afla in fazele de maturitate in ceara si deplina (20-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. In acelasi interval, rapita isi va continua faza de maturitate deplina (30-100%), lucrarile de recoltare efectuandu-se pe suprafete agricole extinse.

Potrivit sursei citate, in cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va inregistra formarea calatidiului (60-100%) si inflorirea (10-100%), izolat fiind posibil inceputul maturitatii in ceara (10-20%).

De asemenea, cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (10-100%), inflorirea si matasirea (10-80%).

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 de frunze), precum si alungire/ingrosare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%).

Pomii fructiferi se vor afla la cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor in fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare. In majoritatea podgoriilor, la vita-de-vie se vor continua fazele de crestere a frunzelor, lastarilor si a boabelor.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, prasile manuale/mecanice etc.) se vor putea efectua in bune conditii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE